Șoferii români de TIR, a căror marfă a fost distrusă de protestatarii francezi: „Jandarmeria era acolo, dar nu a făcut absolut nimic. Luminau cu lanterna etichetele produselor”

Șoferii români de TIR, a căror marfă a fost distrusă de protestatarii francezi: Jandarmeria era acolo, dar nu a făcut absolut nimic. Luminau cu lanterna etichetele produselor
captura video Youtube

Mai mulți transportatori rutieri, printre care și români, au fost opriți de protestatarii francezi care s-au radicalizat și, pentru a pune presiune pe autorități, au blocat mai multe autostrăzi și șosele din Hexagon.

Fermierii francezi care protestează au confiscat și distrus marfa aflată în camioane și, în acest context, autoritățile române au considerat necesar că este cazul să emită avertizări în legătură cu riscul de a fi prinși în astfel de evenimente în timpul deplasărilor din Franța

Maria și Nicolae Badea, cei doi șoferi de TIR români care au fost prinși în mijlocul protestatarilor francezi, au revenit în țară și au povestit despre întâmplarea traumatizantă prin care au trecut.

A trebuit să oprim. Ni s-a spus să rămânem calmi, ca să nu ni se întâmple nimic rău

„Nu am avut ce să facem acolo pentru că nu ni s-a spus absolut nimic legat de ce urma să se întâmple. Camionul a fost blocat de foarte multe persoane ce s-au pus în fața lui. Vă dați seama că noi nu am avut cum să mai înaintăm. A trebuit să oprim.

Au venit, ne-au spus că acolo se va descărca toată marfa. Ni s-a spus că trebuie să stăm calmi, să fim pașnici, ca să nu ni se întâmple nouă nimic rău. Și s-au apucat, între timp, să descarce toată marfa, fără nicio explicație, fără nimic. (…) După ce au descărcat, au spus că suntem liberi, putem să plecăm”, a declarat Nicolae Badea, la Antena 3 CNN.

Cei doi români povestesc că după ce au plecat au luat legătură cu compania de transport pentru care lucrează și au încercat să întâlnească un echipaj de poliție care să le dea un proces verbal care să certifice că marfa pe care o avuseseră în camioane fusese distrusă de protestatari.

În timp ce românii așteptau echipajul de poliție, au remarcat că, deși erau înmatriculate în Franța, încă două camioane, ce transportau legume și fructe din Spania către Lyon, au fost oprite și devalizate de către protestatari.

Jandarmeria era acolo, dar nu a făcut absolut nimic

În mod surprinzător pentru români, Jandarmeria franceză era prezentă la blocajul protestatarilor, dar nu a schițat nici cea mai mică intenție de a interveni. Ba mai mult, după lăsarea întunericului, și-au aprins lanternele pentru a-i ajuta pe manifestanți să citească etichetele aflate pe marfa transportată de camioane.

”Deci jandarmeria era acolo, dar nu a făcut absolut nimic. Se uitau, pur și simplu, cum (protestatarii) descarcă, cu tractoarele, celelalte camioane pe care le opriseră protestatarii”, a mai declarat Nicolae Badea.

Cei doi români spun că protestatarii vizau descărcarea și distrugerea mărfii din import, în special a produselor alimentare. În acest sens, ei spun că un alt șofer român, care transporta un camion cu doze de suc produse în Franța, a fost lăsat să treacă de baraj.

Doar marfa de import e descărcată și distrusă

Toată marfa de import care intra în Franța, în special mâncare, era distrusă. A mai trecut un coleg român pe lângă noi, care era încărcat cu cutii de suc, cutii din acelea de aluminiu, care erau cu destinație Franța. Lui nu i-au făcut absolut nimic, l-au lăsat să treacă.

”Singura problemă pentru protestarari e doar marfa venită din exterior, marfa de import care era pentru supermarket-uri, mâncarea, în general”, mai spune șoferul român de TIR.

Șoferi de TIR români sunt nedumeriți de faptul că autoritățile franceze nu le-au oferit nicio explicație, doar au făcut câteva fotografii și au plecat, nu au stat la discuții. Ei spun că au postat câteva clipuri video pe rețelele de socializare pentru a-și avertiza colegii despre situația de pe șoselele Franței, pentru că ei nu au avut absolut nicio informație.

Protestele pot deveni chiar mai intense și mai violente

Ei sunt de părere că protestele francezilor chiar pot spori în intensitate și violență, amintind că au văzut clipuri video în care aceștia au răsturnat camioanele și le-au dat foc.

De asemenea, spun că mâine după-amiază ar trebui să plece din nou în cursă dar că nu știu exact către ce destinație, pentru că în general cam 80% din marfa pe care o transportau mergea în Franța, iar în condițiile actuale acest lucru pare din ce în ce mai greu de realizat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:03 - Protest extrem: Un jurnalist și-a dat foc în fața Casei Albe
08:40 - Diana Șoșoacă organizează un miting în București după ce i-a fost respinsă candidatura la președinție
08:19 - Constanța: Două persoane, găsite inconștiente pe trotuar după ce au căzut de la etaj
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă