Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea datei de 1 aprilie, de la care sunt aplicate amenzi la eFactură

Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea datei de 1 aprilie, de la care sunt aplicate amenzi la eFactură
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe susținut de PNL. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Finanțelor ia în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul eFactură a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Data de 1 aprilie, de la care sunt aplicate amenzi la eFactură, ar putea fi amânată

Sistemul eFactură are o încărcare de 20% din capacitate, iar numărul de facturi raportat este abia la o treime din cel la care este anticipat că trebuie să se ajungă.

“Avem o încărcare sub 20% a sistemului pe eFactură. Poate să mai crească de cinci ori. Se raportează în prezent aproximativ o treime din cât ar trebui. Am constatat că furnizorii de utilități, care emit foarte multe facturi, încă își optimizează sistemele. „, a declarat directorul CNIF, Dan Peștină.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Până la 1 iulie sunt valide în continuare facturile utilizate și în anii trecuți, care trebuie doar raportate (încărcate) și în sistemul eFactură. De la 1 iulie, însă, nu se vor mai putea emite facturi decât prin sistemul eFactură.

Introducerea,de la 1 ianaurie, a raportării obligatorii pentru toate facturile dintre firme a generat probleme mari în ultimele săptămâni, în contextul în care mulți reprezentanți mai ales ai firmelor mici au întâmpinat probleme la utilizarea sistemului pus la dispoziție de către autorități.

De asemenea, probleme au fost semnalate și de către furnizorii de soft contabil, cu impact mai mare în piață, acestea din urmă fiind luate în analiză de către Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF) pentru rezolvare.

Haosul e-Factura lovește în firme

Pe portalul electronic RO e-Factura apare un temen tradus greșit din limba engleză, și anume „psihiatra învelită „, care nu are nicio legătură cu psihiatria sau orice alt cuvânt care ar avea legătură cu acest subiect.

Acest termen este, de fapt, o unitate de măsură, având codul XSW, informează site-ul startupcafe.ro.

Termenul tradus greșit din engleză este „shrinkwrapped” sau „shrink wrapped” ori „shrink wrap”. Acest termen se referă la mărfurile ambalate în folia aceea transparentă, care se micșorează când este încălzită. Astfel produsele sunt ambalate mai compact, pe paleți, pentru a încăpea mai multe unități la un transport.

„Shrink” din „Shrink wrap” înseamnă a (se) micșora sau a se strânge, așa cum face acea folie de ambalare, când e supusă unui tratament termic la un utilaj de împachetare („wrap”).

„Shrink” mai înseamnă și altceva, în limba engleză, folosit în context informal: psihiatru sau psiholog. Iar „wrap” înseamnă și a înveli. Practic, e-Factura a tradus corect, dar a ales greșit omonimele din limba engleză și a dat peste „psihiatra învelită”, care, în limba română, nu are ce să caute la ANAF.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`