Fermierii francezi au atacat camioane străine care transportau produse de import în departamentul Drome din sudul Franței și le-au distrus mărfurile, a relatat presa locală, joi, pe măsură ce protestele din țară au escaladat, potrivit Politico.
Fermerii au ținut în loc cel puțin o duzină de camioane și au aruncat transporturi de conopidă belgiană, pui polonez și vin spaniol pe un drum național din Malataverne, spun jurnaliștii de la postul de radio France Bleu, citându-l pe unul dintre fermieri.
French Farmers empty foreign trucks of imported products in Montélimar. The merchandise was unloaded and donated to the Charity organization Restos du Coeur. pic.twitter.com/cVliERJ7Wj
— Farnak (@Farnakyboy) January 25, 2024
Ostilitatea față de importurile din alte state UE amintește de protestele din anii `90, când fermierii francezi au confiscat și au distrus transporturi de căpșuni spanioli. Ea vine, totodată, în contextul valului de proteste organizate de fermieri în România și în alte țări din Europa de Est.
French farmers have attacked foreign trucks and dumped shipments of Belgian cauliflower, Polish chicken and Spanish wine on a transport route in southern France, local media have reported.https://t.co/uJ6gHaL4sE
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) January 25, 2024
Fermierii francezi intensifică la rândul lor protestele împotriva taxelor pe combustibil, a eforturilor UE de a face agricultura mai ecologică și a ceea ce ei consideră a fi o reglementare excesivă. Aceștia sunt de părere că traiul lor este amenințat de acordurile de liber schimb.
Atât fermierii francezi, cât și președintele Emmanuel Macron se opun ferm acordului pe care îl negociază UE cu blocul latinoamerican Mercosur. În plus, UE ia în calcul să extindă privilegiile de liber schimb pentru Ucraina.
Premierul Franței, Gabriel Attal, s-a întâlnit cu miniștrii de resort, joi, pentru a găsi soluții care să ducă la dezamorsarea tensiunilor sociale. Sindicatul fermierilor FNSEA a publicat o listă de revendicări.
Fermierii francezi sunt împotriva normelor propuse de Comisia Europeană pentru reducerea pesticidelor și a celor care i-ar pune pe fermieri în situația de a renunța la o parte din terenul arabil ca să protejeze biodiversitatea.