Detaliul din Codul Rutier pe care nu trebuie să îl ignori. Ce se întâmplă dacă depășești limita de viteză cu 1 km/h

Detaliul din Codul Rutier pe care nu trebuie să îl ignori. Ce se întâmplă dacă depășești limita de viteză cu 1 km/h
Sursa Foto: Freepik.com

Se pare că Noul Cod Rutier stabilește reglementări detaliate care îi afectează pe toți șoferii, inclusiv pe cei care depășesc limita aparent inofensivă de 1 km/h.

Chiar și o diferență atât de mică poate atrage amenzi, iar în anumite condiții, sancțiunile pot fi considerabile.

Ce se întâmplă dacă depășești viteza legală cu 1 km/h

Potrivit legislației rutiere, există diferite limite de viteză pe diverse sectoare de drum, variind de la 5-10 km/h în zonele rezidențiale până la maxim 130 km/h pe autostrăzi.

Ca atare, o persoană poate circula cu 81 km/h într-o zonă cu limita de 80 km/h, fără a risca să fie sancționată.

Pe de altă parte, acest prag de toleranță nu se aplică universal, deoarece în zonele cu limită de viteză de 30 km/h, depășirea chiar și cu 1 km/h poate atrage sancțiuni. De exemplu, în anumite situații, permisul de conducere poate fi suspendat, notează

Cum se calculează amenzile pentru depășirea vitezei

Conducătorii auto sunt obligați să respecte limitele de viteză impuse pe diferitele tipuri de drumuri. Șoferii care depășesc limitele admise de viteză pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei.

  • Depășirea vitezei cu 10 – 20 km/h: amenzi între 290 și 435 de lei.
  • Depășirea vitezei cu 21 – 30 km/h: amenzi între 580 și 725 de lei.
  • Depășirea vitezei cu 31 – 40 km/h: amenzi între 870 și 1.160 de lei.
  • Depășirea vitezei cu 41 – 50 km/h: amenzi între 1.305 și 2.900 de lei.

În cazul celor care depășesc viteza cu mai mult de 51 km/h, pe lângă amenda pecuniară, se aplică și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile. De asemenea, pentru depășiri cu mai mult de 71 km/h, suspendarea este de 120 de zile, notează playtech.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)
16:24 - Aplicația Telegram a fost interzisă în Ucraina. Există riscul ca serviciile ruse să poată intercepta mesajele militarilor
16:10 - Construcții Erbașu: Contribuim activ la un viitor sustenabil. Anul acesta am finalizat instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 5 MWp, proiectate să producă anual 6.000 MWh de energie verde (FOTO)
15:58 - Sanda Nicola, fosta vedetă media, s-a alăturat Mișcării care-l susține pe Mircea Geoană pentru Președinție
15:56 - Un nou ciclon amenință Europa! Va aduce alte furtuni puternice. Au fost deja emise avertizări Cod roșu și portocaliu
15:54 - Dâmbovița: Un bărbat s-a stins din viață, după ce a fost acroşat de o basculantă
15:44 - Mircea Geoană, critici dure privind noua lege a pensiilor: „Am văzut calcule greșite, pensionari cu pensia tăiată la jumătate, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile au fost nedreptățite”