Agenţia Internaţională a Energiei: Regenerabilele vor detrona cărbunele în 2025 devenind principalul producător de electricitate

Agenţia Internaţională a Energiei: Regenerabilele vor detrona cărbunele în 2025 devenind principalul producător de electricitate
Foto simbol: Pixabay

Energia regenerabilă va reprezenta mai mult de o treime din producția totală de electricitate până la începutul anului 2025, depășind cărbunele, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, potrivit thenationalnews.com.

Crește semnificativ producția de energie regenerabilă

Cererea globală de energie va crește într-un ritm mai rapid în următorii trei ani, pe măsură ce tranziția energetică se accelerează, tehnologiile cu emisii scăzute fiind așteptate să îndeplinească creșterea suplimentară a consumului, a declarat Agenția din Paris în raportul său Electricity 2024 de miercuri.

Până anul viitor, se estimează că electricitatea produsă de energia nucleară va atinge un nivel record, deoarece producția din Franța crește, mai multe centrale din Japonia revin în funcțiune și noi reactoare încep operațiunile comerciale pe piețe precum China și India.

Când ponderea producției globale de energie din combustibili fosili va scădea sub 60%, va fi pentru prima dată în mai mult de cinci decenii, pe baza evidențelor AIE, a spus agenția.

„Este încurajator faptul că creșterea rapidă a surselor regenerabile de energie și o expansiune constantă a energiei nucleare sunt împreună pe cale să se potrivească cu toată creșterea cererii globale de energie electrică în următorii trei ani”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE.

„Acest lucru se datorează în mare măsură impulsului uriaș din spatele surselor regenerabile, cu energia solară din ce în ce mai ieftină în frunte și sprijinului din revenirea importantă a energiei nucleare, a cărei generare este programată să atingă un maxim istoric până în 2025”, a spus Birol.

Creșterea cererii de energie electrică a scăzut

Creșterea cererii de energie electrică a scăzut ușor, până la 2,2% anul trecut, din cauza scăderii consumului de energie electrică în economiile avansate. Se estimează că va accelera până la o medie de 3,4% din 2024 până în 2026.

Aproximativ 85% din creșterea cererii globale de energie electrică până în 2026 este de așteptat să provină din economiile în curs de dezvoltare.

Se estimează că emisiile din generarea de energie vor scădea cu 2,4% în acest an, urmate de scăderi mai mici în 2025 și 2026, a spus AIE.

Agenția a adăugat că sursele cu emisii scăzute vor reprezenta aproape jumătate din producția mondială de energie electrică până în 2026.

„Decuplarea cererii globale de energie electrică și a emisiilor ar fi semnificativă… cu mai mulți consumatori folosind tehnologii precum vehiculele electrice și pompele de căldură”, a spus agenția.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)