Scandal pe tema identității după ce o tânără născută în Ucraina a câștigat titlul de Miss Japonia: E o decizie politică, dacă era rusoaică nu câștiga

Scandal pe tema identității după ce o tânără născută în Ucraina a câștigat titlul de Miss Japonia: E o decizie politică, dacă era rusoaică nu câștiga
Scandal pe tema identității după ce o tânără născută în Ucraina a câștigat titlul de Miss Japonia, sursă foto: X

„Au existat bariere rasiale și a fost o provocare să fiu acceptată ca japoneză”. Așa a spus Carolina Shiino, plângând, într-o japoneză impecabilă, după ce a fost încoronată Miss Japonia.

Carolina Shiino s-a mutat în Japonia la vârsta de cinci ani

Modelul în vârstă de 26 de ani, care s-a născut în Ucraina, s-a mutat în Japonia la vârsta de cinci ani și a crescut la Nagoya.
Ea este primul cetățean japonez naturalizat care a câștigat concursul, dar victoria ei a reaprins o dezbatere despre ce înseamnă să fii japonez.

În timp ce unii au recunoscut victoria ei ca un „semn al modernității”, alții au spus că ea nu arată așa cum ar trebui să arate o „Miss Japonia”.
Victoria ei vine la aproape 10 ani după ce Ariana Miyamoto a devenit prima femeie bi-rasială care a fost încoronată Miss Japonia în 2015.

Pe atunci, cu o mamă japoneză și un tată afro-american, premiul lui Miyamoto a ridicat semne de întrebare dacă o persoană de rasă mixtă ar trebui să fie eligibilă să câștige competiția.

Acum, faptul că Shiino nu are origini japoneze i-a supărat pe unii comentatori de pe rețelele de socializare.
„Această persoană care a fost aleasă ca Miss Japonia nu este nici măcar un pic de sânge japonez, ci este 100% ucraineană pură. Înțeleg că este frumoasă, dar vorbim despre „Miss Japonia”. Unde este partea japoneză din concurs?” întreabă o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter.

„Dacă era pe jumătate [japoneză], sigur, nicio problemă. Dar ea este 0% japoneză din punct de vedere etnic și nici măcar nu s-a născut în Japonia”, a spus un alt comentariu.

Unii dintre japonezi consideră că premiul ei trimite un „mesaj greșit” altora din țară

„Cred că japonezii în mod natural primesc un mesaj greșit atunci când o persoană cu aspect european este încoronată drept cea mai frumoasă japoneza”.

Alții s-au întrebat dacă alegerea modelului născut în Ucraina a fost o decizie politică.
„Dacă s-ar fi născut rusoaică, nu ar fi câștigat. Nicio șansă. Evident că criteriul este acum o decizie politică. Ce zi tristă pentru Japonia”, a susținut o persoană.

Ai Wada, organizatorul concursului Miss Japan Grand Prix a declarat pentru BBC că cei din juriu au ales-o pe doamna Shiino drept câștigătoare cu „încredere deplină”.

„Vorbește și scrie în japoneză frumos și politicos”, a spus Wada. „Ea este mai japoneză decât noi”.
Doamna Shiino anunțase pe Instagram la începutul anului trecut când a primit naționalitatea japoneză, spunând că „s-ar putea să nu arate ca o japoneză”, dar mintea ei „devenise japoneză” pentru că a crescut în Japonia.

Și când și-a acceptat trofeul ca Miss Japonia 2024, ea a spus căa visat la titlul câștigat. „A fi recunoscută drept japoneză în această competiție mă umple de recunoștință.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`