Parlamentul turc a ratificat aderarea Suediei la NATO. Ungaria, singura care se mai opune

Parlamentul turc a ratificat aderarea Suediei la NATO. Ungaria, singura care se mai opune
În imagine: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, și Ulf Kristersson, premierul Suediei. Sursa foto: Hepta - DPA Images

Cu mai bine de un an întârziere, Parlamentul Turciei a ratificat aderarea Suediei la NATO. Au fost 287 de voturi ”pentru” și 55 ”împotrivă”, informează AFP.

„Astăzi suntem cu un pas mai aproape de a deveni membri NATO cu drepturi depline”, a reacționat premierul suedez Ulf Kristersson, pe platforma X.

Ungaria a rămas singura care se mai opune, iar suedezii nu vor să negocieze separat cu ea.

Vot în Turcia pentru aderarea Suediei la NATO

Finlanda și Suedia trebuiau să adere la pachet, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza opoziției manifestate de Turcia și Ungaria. Finlanda a reușit să adere în aprilie anul trecut, dar opoziția față de aderarea Suediei s-a menținut.

Abia azi Parlamentul turc și-a dat acordul, iar Ungaria lui Viktor Orban își menține opoziția.

Atitudinea Turciei și Ungariei a afectat mult imaginea NATO, care voia să arate unitate și solidaritate în fața unei Rusii tot mai agresive. De altfel, atacul Rusiei asupra Ucrainei a și convins Suedia și Finlanda, care au preferat neangajarea până acum, să ceară includerea în NATO.

OK-ul dat de liderul turc Recep Tayyip Erdogan vine după ce administrația sa a cerut sprijinul președintelui american Joe Biden pentru a achiziționa 40 de noi avioane de luptă F-16 și 79 de kituri pentru a moderniza o flotă existentă. Casa Albă, la rândul ei, a făcut din aderarea Suediei o condiție prealabilă pentru vânzarea avioanelor către Turcia.

În paralel, Suedia a făcut progrese în ce privește îndeplinirea cererilor turcești de a lua măsuri împotriva susținătorilor grupurilor separatiste interzise în Turcia, inclusiv PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan – considerat de Ankara organizație teroristă. De asemenea, Suedia a ridicat restricțiile privind exportul de arme către Turcia.

Ungaria se opune aderării Suediei la NATO. Suedia nu vrea să negocieze separat

Astfel, Ungaria a rămas singura țară care se opune aderării Suediei la NATO. Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a afirmat chiar marţi că nu vede de ce ar negocia cu Ungaria. Declarația a fost făcută după ce guvernul suedez a primit din partea celui ungar o invitaţie pentru a discuta despre aderare.

„La summitul (NATO) de la Madrid de anul trecut, Ungaria a acordat Suediei statutul de invitat (fără a exprima rezerve). Nu văd deci vreun motiv pentru a negocia astăzi” cu Ungaria, a susținut Tobias Billstrom.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`