Germania se pregătește pentru o grevă a lucrătorilor din sistemul feroviar care va dura 6 zile. Oamenii cer salariu mai mare și mai puține ore de muncă

Germania se pregătește pentru o grevă a lucrătorilor din sistemul feroviar care va dura 6 zile. Oamenii cer salariu mai mare și mai puține ore de muncă

Germania se pregătește pentru o grevă foarte lungă a sindicatului mecanicilor de tren GDL, care va începe miercuri și va dura până luni.
„GDL a anunțat grevă pentru perioada de miercuri, 24 ianuarie 2024 până luni, 29 ianuarie 2024”, a scris Deutsche Bahn.

Încercările de negocieri între sindicat și Deutsche Bahn au eșuat

„Acest lucru va duce la întreruperi masive ale serviciilor pe distanțe lungi, regionale și S-Bahn ale Deutsche Bahn în această perioadă. Orarul de urgență asigură doar servicii de tren foarte limitate pe liniile de distanță lungă, regionale și S-Bahn ale DB”, a adăugat acesta.

Acțiunea planificată va începe miercuri dimineața la ora 2 dimineața – și cu câteva ore mai devreme pentru serviciile de transport de marfă – și va continua până la ora 18:00. luni următoare.

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn (DB) a încercat să ispitească sindicatul să revină la masa negocierilor cu o nouă ofertă de salariu și condiții vineri, dar GDL a declarat că respinge oferta.

„Cu cea de-a treia ofertă și se presupune că aceasta a fost îmbunătățită, Deutsche Bahn a arătat din nou că nu există nicio urmă de voință de reconsiliera”, a anunțat GDL în comunicatul său de presă.

A patra grevă în disputa salariului

Noua grevă ar fi a patra în doar câteva luni privind salariul.
GDL a organizat două greve mari de avertisment la sfârșitul anului 2023, iar apoi o alta la începutul lunii ianuarie, care a durat trei zile și a dus la reduceri drastice ale serviciilor disponibile.

DB chiar a încercat și nu a reușit să oprească grevele la începutul acestei luni printr-o ordonanță judecătorească. De data aceasta, Deutsche Bahn nu va cere instanțelor să blocheze o viitoare grevă de șase zile.

Noua grevă ar fi a patra în doar câteva luni privind salariul, sursă foto: captură YT

„După examinarea juridică, în prezent nu există planuri de a obține o interdicție”, a declarat Deutsche Bahn luni, la câteva ore după ce liderii GDL au anunțat planuri pentru grevă.

Martin Seiler, șeful Deutsche Bahn, a criticat vineri GDL, argumentând că folosește grevele nu ca ultimă soluție, ci ca mijloc de auto-promovare.

GDL cere salarii sporite și ore de muncă mai puține

Potrivit DB, cea mai recentă ofertă pentru GDL prevedea o creștere a salariilor cu 4,8% în medie pentru angajați începând din august și încă 5% începând cu aprilie 2025.

DB a spus că termenii ar include, de asemenea, o plată compensatorie pentru a ține cont de inflație, care ar fi stabilită pentru o perioadă de 32 de luni.

GDL, între timp, solicită o sumă suplimentară de 550 de euro (aproximativ 600 de dolari) pe lună înainte de impozitare pentru angajați și o plată de compensare a inflației fixată doar pentru o perioadă de 12 luni.

De asemenea, sindicatul solicită o reducere imediată a orelor de lucru ale lucrătorilor în ture de la 38 la 35, fără nicio modificare a remunerației.

DB a spus că unul dintre motivele pentru care acest lucru nu este fezabil este că încearcă deja să recruteze personal nou, iar reducerea orelor de lucru ale angajaților existenți ar exacerba lipsa de personal.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`