Șeful diplomației UE, ironii pe seama lui Trump: Să împărtăşească formula sa magică pentru a pune capăt, aşa cum pretinde, războiului în 24 de ore. Sunt sigur că ucrainenii ar fi încântaţi

Șeful diplomației UE, ironii pe seama lui Trump: Să împărtăşească formula sa magică pentru a pune capăt, aşa cum pretinde, războiului în 24 de ore. Sunt sigur că ucrainenii ar fi încântaţi
Foto: Hepta - Zuma Press / Al Grillo Zuma Press WireService

Josep Borrell, șeful diplomației UE, l-a îndemnat pe fostul președinte american Donald Trump, cel mai probabil și candidatul republicanilor la prezidențialele americane de anul acesta, să le împărtășească ucrainenilor „formula sa magică” pentru a pune capăt războiului în 24 de ore, soluție pe care pretinde că o are.

Borrell ironizează ieșirile lui Trump pe tema războiului din Ucraina

„N-am fost capabili să găsim formula magică pentru a rezolva problema în 24 de ore, dar înţeleg că preşedintele Zelenski l-a invitat pe preşedintele Trump să vină la Kiev, să găsească rapid o soluţie.

Cei care doresc cel mai mult pacea sunt ucrainenii şi sunt sigur că ar fi foarte încântaţi dacă preşedintele Trump le-ar oferi formula magică pentru a pune capăt războiului în 24 de ore”, a declarat Josep Borrell, potrivit AFP.

Promisiunile lui Trump dacă va redeveni președintele SUA

Declarațiile au fost făcute în contextul în care Donald Trump a susținut de mai multe ori că dacă va reveni la Casa Albă, va pune punct războiului în mai puțin de 24 de ore.

„Îi voi spune lui Zelenski ”ajunge, trebuie să se ajungă la un acord”. Îi voi spune lui Putin: ”dacă nu ajungeţi la un acord, vom da multe (arme Ucrainei)”. Mai mult decât a avut vreodată, dacă trebuie”, a spus Trump în iulie anul trecut.

Iar în septembrie a afirmat că va rezolva războiul în 24 de ore dacă va fi reales. Nu a vrut, însă, să explice cum anume: „Nu, nu. Dacă vă spun exact cum, îmi pierd atuurile în negociere. I-aş spune anumite lucruri lui Putin, i-aş spune anumite lucruri lui Zelenski. Aș face o înţelegere corectă pentru toată lumea”.

Și chiar recent, după ce a câștigat alegerile primare republicane din Iowa, acesta a promis să rezolve foarte repede războiul din Ucraina: „Îl cunosc foarte bine pe președintele Putin, îl cunosc foarte bine pe Zelenski, pot să îl implic, o să rezolvăm asta foarte repede”.

La declarațiile lui Trump a reacționat recent și Volodimir Zelenski: „Donald Trump a spus: ”Pot opri războiul, mă voi așeza cu Putin și Zelenski la masă”. Chiar dacă nu ne susține, să ne imaginăm că nu suntem de acord să renunțăm la teritoriile noastre, atunci Trump încetează să ne mai ajute și Putin, să zicem, ne ocupă după o anumită perioadă. Atunci întrebarea e: ce va face Trump dacă după Ucraina, Rusia ocupă o țară NATO?”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`