Florin Barbu, discuții cu fermierii și procesatorii: E prima dată când Ministerul Agriculturii are buget de 2% din PIB / UE are obligația să suplimenteze sumele acordate pentru subvenții în agricultură

Florin Barbu, discuții cu fermierii și procesatorii: E prima dată când Ministerul Agriculturii are buget de 2% din PIB / UE are obligația să suplimenteze sumele acordate pentru subvenții în agricultură
Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii, a vorbit, luni, cu peste 70 de fermieri și procesatori în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș. Într-o discuție care a durat trei ore, aceștia i-au prezentat 13 revendicări, iar Barbu a vorbit despre bugetul ministerului și a detaliat proiectele deja implementate și cele care urmează în sprijinul lor.

Revendicările fermierilor și procesatorilor

Fermierii și procesatorii au cerut, printre altele, interzicerea imediată a tranzitului şi a importurilor de cereale și alte produse agroalimentare din Ucraina, acordarea de subvenţii egale cu celelalte state din UE şi compensarea pierderilor suferite anul trecut din cauza importurilor necontrolate din Ucraina.

Barbu: Bugetul Ministerului Agriculturii e pentru prima dată de 2% din PIB

La rândul său, Florin Barbu a vorbit despre banii alocați în acest an agriculturii: „Bugetul Ministerului Agriculturii este pentru prima dată când are 2% din PIB-ul României. Am prins o sumă de 100 euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022. La rectificarea bugetară vrem să venim cu rectificare, în funcție de bugetul pe care îl are Ministerul de Finanțe, cu încă 100 euro pe hectar pentru culturile de primăvară”.

De asemenea, el a mai susținut că „Uniunea Europeană are obligația să suplimenteze sumele acordate pentru subvenții în agricultură”, informează Gândul.

Credite cu dobânzi avantajoase pentru fermieri

Barbu a mai declarat că vor fi pregătite două Ordonanţe de Urgenţă în baza cărora fermierii români vor putea accesa două tipuri de credite cu dobânzi avantajoase:

„Vorbim de creditul fermierului, unde dobânda este de 1,95% şi ROBOR-ul este achitat de către Ministerul Agriculturii pe o perioadă de 5 ani. Acest credit al fermierului se încadrează în decizia privind prelungirea cadrului Ucraina. Doi – va fi creditul agricol în România, are o valoare de 10 milioane de euro pentru investiţii în ferme, cu 2% marjă fixă plus ROBOR, inclusiv pentru achiziţionarea de terenuri. Şi 50% din acest credit, rambursarea creditelor neperformante pe care fermierii români le-au luat de la anumite IFN-uri sau instituţii nebancare din România”.

La rândul său, deputata Dumitrița Gliga a enumerat noile măsuri de sprijin pentru fermieri, urmând să fie adoptate și altele:

  • Se acordă 100 euro/ha pentru culturile din sectorul vegetal înființate în toamna anului 2022, compensare pentru pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. Condițiile și termenele până la care fermierii pot face solicitările au fost deja publicate;
  • Echivalarea permisului auto categoriile B și B1 pentru conducerea tractoarelor;
  • Se exceptează de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică vehiculele autopropulsate cu viteză maximă de 25 de kilometri pe oră;
  • ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere va fi făcut de RAR chiar la sediul firmelor, cu laboratoare mobile.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)