”Dexit”: Partidul de extremă dreapta AfD vrea organizarea unui referendum privind ieşirea Germaniei din UE

”Dexit”: Partidul de extremă dreapta AfD vrea organizarea unui referendum privind ieşirea Germaniei din UE
Alice Weidel, co-lider al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Sursa foto: Hepta - DPA Images / Eva Manhart

Partidul de extremă dreapta anti-UE şi anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) are în vedere organizarea unui referendum privind ieşirea țării din Uniunea Europeană dacă va ajunge la Putere, a declarat Alice Weidel, co-lider al formațiunii.

AfD vrea referendum pentru ieșirea Germaniei din UE

„Dacă nu e posibilă o reformă, dacă nu reuşim să reconstruim suveranitatea statelor membre UE, ar trebui să lăsăm poporul să decidă, aşa cum a făcut Marea Britanie. Am putea organiza un referendum pentru ”Dexit”, o ieşire a Germaniei din UE”, a declarat Alice Weidel, într-un interviu pentru Financial Times citat de AFP.

Ea a mai spus că ieșirea Marii Britanii din UE, în urma referendumului din 2016, e „un model pentru Germania”.

Germania are alegeri legislative anul viitor, iar AfD va avea pentru prima dată un candidat la funcţia de cancelar. Numai că principalele partide nu vor să se alieze cu această formațiune anti-UE.

În sondajele la nivel național AfD stă tot mai bine în ultimele luni, fiind pe locul 2, cu circa 22%, înaintea Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz şi imediat după conservatori (CDU).

De asemenea, în septembrie anul acesta vor avea loc trei scurtinuri la nivel regional, în estul țării, iar AfD conduce în sondaje, cu peste 30%.

Proteste masive față de AfD

Totuși, precizează AFP, poporul german susține în continuare, în covârșitoarea sa majoritate, apartenența țării la Uniunea Europeană.

De asemenea, în ultimele zile au avut loc în Germania mai multe manifestații împotriva AfD, după ce site-ul de investigaţii Correctiv a dezvăluit că mai mulţi membri ai partidului, inclusiv un apropiat al lui Weidel, au discutat despre expulzarea în masă a persoanelor de origine străină.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`