Șase baloane chinezești, detectate în apropiere de Taiwan. Unul dintre ele a traversat insula

Șase baloane chinezești, detectate în apropiere de Taiwan. Unul dintre ele a traversat insula
Sursa Foto: Captură video/ Twitter

Ministerul apărării din Taiwan a declarat că a detectat, duminică, șase baloane chinezești zburând peste strâmtoarea Taiwan, dintre care unul a traversat insula.

China, acuzată că amenință siguranța aviației din Taiwan

Este cel mai recent incident dintr-o serie de evenimente asemănătoare pe care ministerul spune că le-a detectat în ultima lună şi jumătate.

La începutul acestei luni, ministerul, într-o declarație puternic formulată, a acuzat China că amenință siguranța aviației și că duc un război psihologic asupra populației insulei cu baloanele, cu câteva zile înainte de alegerile din Taiwan din 13 ianuarie, scrie Reuters.

Ministerul chinez al Apărării, care luna trecută a refuzat să comenteze cazul, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. China revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, în ciuda obiecțiilor puternice ale guvernului din Taipei.

Potențialul Chinei de a folosi baloane pentru spionaj a devenit o problemă globală în februarie anul trecut, când Statele Unite au doborât ceea ce spuneau că este un balon de supraveghere chinez. China a spus că balonul a fost o navă civilă care s-a rătăcit accidental.

Un balon a traversat insula

În cel mai recent incident, dezvăluit luni de minister în raportul său zilnic privind activitățile militare chineze din ultimele 24 de ore, acesta a spus că șase baloane au zburat duminică peste linia mediană sensibilă a strâmtorii.

Cu toate acestea, doar unul a traversat insula Taiwan, la vârful ei sudic, potrivit unei hărți furnizate de minister.

Celelalte cinci baloane au zburat în nordul Taiwanului, dar nu au zburat pe uscat, a spus ministerul.

Baloanele s-au îndreptat toate spre est înainte de a dispărea, a adăugat acesta.

Linia mediană a strâmtorii Taiwan a servit anterior ca o barieră neoficială între Taiwan și China, dar avioanele de luptă chinezești, dronele și acum baloanele zboară în mod regulat peste ea.

China spune că nu recunoaște existența liniei mediane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Bombardamente în suburbiile capitalei libaneze Beirut. Israel anunță că a vizat sediul central al Hezbollah
20:07 - România, sub potop în acest weekend. Acestea vor fi cele mai afectate județe din cauza furtunii puternice
20:05 - Autorul jafului armat din Iași nu a fost găsit. Angajații băncii au apăsat târziu butonul de panică
19:32 - Ionuț Stroe, despre scenariul ruperii coaliției de guvernare: „Sunt tensiuni, sunt situații extrem de dificile, discuțiile aproape că nu mai există”
19:30 - Parada de 1 Decembrie ar putea fi mutată pe 30 noiembrie. Diana Stoica (USR): E o tâmpenie! Dacă ai o dată în care s-a întâmplat ceva, nu poți să muți parada doar pentru că nu te-a dus capul când ai comasat alegerile, să nu pui fix peste Ziua Națională (VIDEO)
19:20 - Ionuț Stroe, reacție după ce Iohannis a anunțat că nu candidează la parlamentare: „Subiectul pentru noi este unul închis” / „Am retras amendamentul tocmai pentru a nu se mai specula politic”
19:13 - Anchetă internă la o multinațională din Timișoara. O angajată s-ar fi sinucis
19:07 - „Este bună doar pentru petreceri”. Care a fost reacția unei turiste britanice după ce a fost sfătuită să nu viziteze România
19:00 - Dan Cristian Popescu (PSD): “Fiecare partid încearcă să facă o majoritate în jurul său la nivel local” (VIDEO)
18:59 - Acestea sunt pensiile care se transformă, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă. Precizări importante făcute de Casa Națională de Pensii