Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și-a mărit opoziția față de existența unui stat palestinian, adâncind dezacordul cu cei mai apropiați aliați internaționali ai Israelului, SUA, pe măsură ce fisurile din guvernul său de „unitate” din timpul războiului au devenit din ce în ce mai evidente, arată The Guardian.
Furia cetățenilor împotriva lui Netanyahu este, de asemenea, din ce în ce mai vizibilă pe străzi, deși încă mai există sprijin public pentru război. Sâmbătă, protestatarii s-au adunat la Tel Aviv, Ierusalim, Cezareea și Kfar Saba, unii cerând acțiuni mai îndrăznețe pentru a asigura eliberarea ostaticilor, iar alții cerând demisia primului ministru.
Unul dintre protestatarii din Ierusalim ținea o pancartă pe care scria: „Țipătul mamelor: nu ne vom sacrifica copiii în război pentru a salva dreapta!”.
În weekend, Netanyahu s-a luptat public – chiar dacă indirect – cu președintele american Joe Biden, care de luni de zile a oferit Israelului sprijin aproape necondiționat pentru războiul său din Gaza, cu un cost politic considerabil pentru propria sa administrație, în America și nu numai.
Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu a susținut că, într-un apel telefonic cu Biden, liderul israelian i-a spus președintelui SUA că nevoile de securitate ale țării sale nu lasă loc unui stat palestinian suveran.
„În conversația sa cu președintele Biden, premierul Netanyahu și-a reiterat politica conform căreia, după ce Hamas este distrus, Israelul trebuie să păstreze controlul securității asupra Gazei pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel, o cerință care contrazice cererea de suveranitate palestiniană.”, se arată într-un comunicat al biroului premierului israelian.
Această declarație a fost o lovitură indirectă asupra președintelui Joe Biden, care cu doar câteva ore mai devreme spusese că aceeași conversație l-a lăsat încrezător că o Palestină independentă este fezabilă cât timp Netanyahu se află la putere.
Cei doi bărbați au vorbit pentru prima dată după aproape o lună după ce Netanyahu și-a alarmat aliații americani și britanici excluzând un stat palestinian independent într-o conferință de presă.
La Londra, ministrul de externe, David Lammy, l-a criticat puternic pe Netanyahu. „Respingerea de către premierul israelian a unui stat palestinian este greșită din punct de vedere moral. Și împotriva intereselor tuturor oamenilor, palestinieni și israelieni”, a spus Lammy într-un discurs la conferința Societății Fabian, în timpul căreia a fost întrerupt de demonstranții pro-palestinieni.
Lammy a adăugat: „Înființarea pașnică a unui stat palestinian este o cauză justă. După cum a spus Keir Starmer, acesta este dreptul de netăgăduit al poporului palestinian și singura cale de a garanta o pace justă și de durată atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni.”
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a descris comentariile lui Netanyahu drept „dezamăgitoare”. „Poziția Marii Britanii este foarte clară. O soluție cu două state, cu un stat palestinian viabil și suveran care trăiește alături de un Israel sigur și securizat, este cea mai bună cale către o pace durabilă.”
SUA au spus în repetate rânduri că înființarea unui stat palestinian independent este singura cale către reconstruirea Gazei și asigurarea securității pe termen lung a Israelului.
„Acest război nu are niciun scop și nici viitor, dar prelungirea lui este modalitatea [a lui Netanyahu] de a amâna asumarea responsabilității”, a scris și ziarul Haaretz, citat de un membru al cabinetului.
După mai bine de trei luni, atacurile israeliene au ucis aproape 25.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, au strămutat aproape 2 milioane de oameni și au redus o mare parte din Gaza la ruine. Foamea și bolile au pus stăpânire pe taberele și adăposturile aglomerate.
Cu toate acestea, forțele israeliene nu au capturat sau ucis niciunul dintre liderii grupului în Gaza, iar Hamas a lansat recent un baraj de rachete din nordul Gazei, unde Israelul era sigur de distrugerea capacității de luptă a grupării.