Biden și Netanyahu au vorbit în sfârșit, dar viziunile lor despre cum ar trebui să se încheie războiul Israel-Hamas sunt în continuare diferite

Biden și Netanyahu au vorbit în sfârșit, dar viziunile lor despre cum ar trebui să se încheie războiul Israel-Hamas sunt în continuare diferite
sursă foto: captură YT

Președintele Joe Biden a declarat vineri că încă mai crede că este posibilă o soluție cu două state între israelieni și palestinieni, chiar dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu rămâne la putere.

Cei doi n-au mai vorbit de aproape o lună

Președintele Joe Biden și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au vorbit în sfârșit vineri, după o pauză flagrantă de aproape patru săptămâni în comunicarea directă, în timpul căreia s-au pus în evidență diferențele fundamentale cu privire la o posibilă cale către statalitatea palestiniană odată ce luptele din Gaza se încheie.

Biden l-a copleșit pe Netanyahu cu un sprijin puternic, chiar și în fața condamnării globale privind numărul tot mai mare de morți civili și suferința umanitară din Gaza.

Dar relația dintre lideri a dat din ce în ce mai multe semne de tensiune, deoarece Netanyahu a respins în mod repetat apelurile lui Biden pentru suveranitatea palestiniană.

Apelul telefonic de vineri a venit la o zi după ce Netanyahu a spus că le-a spus oficialilor americani în termeni simpli că nu va sprijini un stat palestinian ca parte a niciunui plan de după război. Biden, la rândul său, în apelul de vineri și-a reafirmat angajamentul de a lucra pentru a-i ajuta pe palestinieni să treacă spre statutul de stat, arată AP.

„Vorbim despre Gaza post-conflict… nu poți face asta fără să vorbim și despre aspirațiile poporului palestinian”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

După ce întreaga lume a început să condamne intervențiile militare din Gaza, prăpastia dintre Biden și Netanyahu s-a mărit

Liderii au vorbit frecvent în primele săptămâni de război. Dar cadența obișnuită a convorbirilor dintre Biden și Netanyahu, care au o relație caldă de peste trei decenii, a încetinit considerabil. Apelul lor de 30 până la 40 de minute de vineri a fost prima lor conversație din 23 decembrie.

Prăpastia dintre Biden și Netanyahu s-a extins pe măsură ce crește presiunea asupra Statelor Unite pentru a-și folosi puterea pentru a presa Israelul să încheie un război care a ucis deja aproape 25.000 de palestinieni.

În cele mai recente apeluri, frustrarea lui Biden față de Netanyahu a devenit mai evidentă, chiar dacă liderul american a avut grijă să-și reafirme sprijinul pentru Israel la fiecare pas, potrivit oficialilor americani care au cerut să rămână anonimi.

Totuși, Biden, cel puțin public, nu a renunțat la ideea de a-l cuceri pe Netanyahu. Întrebat vineri de un reporter dacă o soluție cu două state este imposibilă cât timp Netanyahu este în funcție, Biden a răspuns: „Nu, nu este”.

Asistenții insistă că Biden înțelege impasul politic în care se află Netanyahu cu coaliția sa de extremă dreapta în timp ce acesta se confruntă cu acuzațiile de corupție care-i amenință nu doar viitorul politic ci chiar și libertatea.

Biden, între timp, se confruntă cu alegătorii americani în noiembrie, într-o probabilă bătălie cu fostul președinte Donald Trump. Netanyahu și Trump au creat o relație strânsă în timpul mandatului republicanului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)