Donald Trump susține că președinții ar trebui să aibă „imunitate deplină” chiar dacă au comis infracțiuni

Donald Trump susține că președinții ar trebui să aibă „imunitate deplină” chiar dacă au comis infracțiuni
Foto: Hepta - DPA Images / Jefferee Woo

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi, 18 ianuarie, că președinții ar trebui să beneficieze de „imunitate deplină” în fața legii chiar dacă au comis infracțiuni în funcție. Trump a făcut aceste declarații în așteptarea verdictului la apelul depus în dosarul în care este acuzat că a încercat să fraudeze alegerile din 2020, scrie CNN.

Trump spune că președinții ar trebui să fie „sub umbrela imunității depline”

„Chiar și situații «în care s-a depășit limita» ar trebui să fie sub umbrela imunității depline”, a scris fostul președinte pe rețeaua sa, Truth Social.

„Un președinte al Statelor Unite ar trebui să aibă imunitate deplină, fără de care ar fi imposibil pentru el sau ea să funcționeze în mod corect”, a mai scris Trump.

Donald Trump încearcă să folosească cazul în care se află pentru a mobiliza electoratul în alegerile preliminare republicate. Săptămâna trecută, el a obținut o primă victorie importantă, în statul Iowa, primul din circuitul preliminarelor.

Din punctul său de vedere, puterea absolută a autorității prezidențiale îl protejează și după plecarea din funcție. Această susținere a generat temeri printre adversarii și criticii săi înainte de alegerile din 2024.

Fostul președinte al Statelor Unite a descris modul în care funcționează autoritatea într-o dictatură în care nu există vreo responsabilitate a demnitarilor și nici forme de a-i trage la răspundere atunci când comit infracțiuni.

Tot săptămâna trecută, o comisie federală de apel a exprimat scepticism cu privire la susținerile lui Trump despre „imunitatea perpetuă” a președinților, luând în calcul ipoteza potrivi căreia un președinte în funcție ar vinde grațieri sau și-ar asasina rivalii politici.

Donald Trump: „NATO a murit” și SUA nu ar apăra niciodată Europa

În urmă cu patru ani, comisarul european Thierry Breton a declarat că Donald Trump i-a spus președintelui Comisiei Europene că SUA „nu vor veni niciodată în ajutor”, dacă Europa ar fi atacată. „NATO a murit”, ar mai fi declarat Donald Trump.

„Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim”, a spus Trump, potrivit lui Breton, care a vorbit în parlamentul european.

„Apropo, NATO este moartă și vom pleca, vom părăsi NATO”, ar mai fi spus fostul președinte al Statelor Unite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`