Cum să ne liniștim în cazul unui atac de panică / Ce ne sfătuiesc specialiștii: „Uneori pot fi mai puțin uzuale”

Cum să ne liniștim în cazul unui atac de panică / Ce ne sfătuiesc specialiștii: „Uneori pot fi mai puțin uzuale”
Sursa foto: Freepik.com

Subiectul cu atacurile de panică din rândul generației Z și nu numai nu mai este unul necunoscut, având în vedere că poate fi considerată boala secolului. Nu multe persoane știu cum să reacționeze atunci când suferă un atac de panică, motiv pentru care specialiștii vin în ajutor cu câteva sfaturi utile pentru a depăși acele momente neplăcute.

Ce ne sfătuiesc specialiștii să facem atunci când suferim un atac de panică

Studiile arată că una din 5 persoane suferă cel puțin un atac de panică de-a lungul vieții. Pe fondul epuizării sau chiar a predispoziției genetice care se manifestă atât psihic, cât și fizic, atacurile de panică sunt crize de anxietate extremă.

„Respiraţia accelerată, dificultăţi de a trage până la capăt aer în piept, puls foarte ridicat, tensiunea care poate să fie crescută şi sentimentele şi stările de anxietate intensă. Uneori pot să fie mai puţin uzuale amorţeli ale gurii, amorţeli ale membrelor, furnicături”, spune Gabriel Diaconu, psihoterapeut.

Chiar dacă astfel de momente sunt greu de controlat, specialiștii au descoperit câteva metode care ne-ar putea ajuta să ne liniștim. Cel mai important pas este să conștientizăm că trecem printr-un atac de panică.

„Este foarte important să te aşezi dacă stai în picioare. După aceea faci exerciţii de respiraţie. Sunt foarte importate pentru că din teamă apare hiperventilaţia. Începem să inspirăm, da. 4 secunde, ne oprim o secundă, expirăm 4 secunde. Da? Deci repetăm, Este important să relaxezi musculatura. Începând de la musculatura feţei în jos”, a spus Ștefania Păduraru, psiholog și expert în relaționare, scrie Observator.

O altă modalitate de a te liniști în cazul unui atac de panică

Specialiștii spun că un exercițiu eficient în distragerea atenției este concentrarea pe un miros puternic sau un gust intens.

„O substanţă care miroase destul de puternic. Dacă o mirosim de câteva ori, tragem adânc în piept o să vedem că situaţia se imbunătăţeşte. Ne concentrăm pe un obiect anume care este în jurul nostru. Memorăm anumite lucruri sau numărăm părţile compnente sau îl descriem cu atenţie pentru că cu cât eşti mai atent la toate detaliile unui obiect cu atât eşti mai prezent”, a mai spus Ștefania Păduraru, potrivit sursei citate anterior.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`