Sindicalist: „În luna februarie este posibil să ne aflăm în grevă majoritatea angajaților din sistemul sanitar”

Sindicalist: În luna februarie este posibil să ne aflăm în grevă majoritatea angajaților din sistemul sanitar
Foto: Federatia Sanitas din Romania / Facebook

Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iași, a declarat într-o intervenție pentru emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, că numărul medicilor care cer declanșarea grevei generale crește de la o zi la alta, iar dacă vor fi în continuare ignorate solicitările salariale, acest lucru s-ar putea declanșa în luna februarie:

Sindicalist, despre o posibilă grevă în sistemul sanitar

“Numărul semnăturilor crește în fiecare zi, probabil că astăzi am ajuns la 80.000. Suntem pe punctul de a declanșa conflcit de muncă toate sindicatele reprezentative din sistemul sanitar. Dacă în perioada următoare, așa cum s-a discutat ieri la o întâlnire cu premierul și ministrul Sănătății, nu se va pune pe hârtie și nu se va veni cu cifre exacte noi vom continua calenarul, astfel că în luna februarie este posibil să ne aflăm în grevă majoritatea angajaților din sistemul sanitar”.

Iulian Cozianu a precizat că Guvernul și-a încălcat promisiunile în ceea ce privește creșterea salariilor și deblocarea posturilor din spitale:

“Am avut proteste și anul trecut. Am căzut de acord pe anumite lucruri, respectiv pe ceva creșteri salariale sub forma unor indemnizații și deblocarea unor posturi. Din păcate, povestea deblocării posturilor nu s-a întâmplat. Tot atunci s-a discutat că la începutul anului 2024, odată cu noua lege de salarizare vor apărea acele corecții pe care le așteptăm, ori vor fi date dacă  nu apare legea de salarizare creșteri salariale la fel ca și altor categorii de bugetari. Ne-am trezit la finalul anului 2023 cu faimoasa ordonanță trenuleț care pentru sistemul sanitar s-au acordat creșteri doar de 5%, lucru care ne nemulțumește, în condițiile în care Guvernul a acordat creșteri pentru alte categorii de angajați, mult mai substanțiale”.

Medicii au ieșit în stradă

O altă nemulțumire este legată de deblocarea posturilor, parțial rezolvată prin hotărârea de guvern din  săptămâna trecută:

“La o primă analiză vorbim de o jumătate din minim de posturi necesare contabilizate anul trecut în luna mai. De atunci până în prezent s-au mai disponibilizat destule posturi în sistemul sanitar”.

Angajații din sistemul sanitar au organizat un protest la Ministerul Finanțelor, joi, iar reprezentantul Sanitas a afirmat în cadrul unor declarații de presă că „vrem o mărire pentru toate categoriile, de la infirmieră la medic, cu cel puțin 20%”. Cu această ocazie, el a oferit detalii și despre actualele venituri ale salariaților din sector.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie