După ce Biden i-a eliminat de pe lista organizațiilor teroriste, SUA îi va pune pe militanții Houthi înapoi pe lista teroriștilor mondiali. UE nu îi va clasifica astfel

După ce Biden i-a eliminat de pe lista organizațiilor teroriste, SUA îi va pune pe militanții Houthi înapoi pe lista teroriștilor mondiali. UE nu îi va clasifica astfel

La scurt timp după preluarea mandatului, președintele Biden a eliminat clasificarea de către administrația Trump a rebelilor Houthi drept teroriști, argumentând că această clasificare ar împiedica asistența umanitară pentru oamenii din Yemen. Miercuri, administrația Biden a anunțat planurile de a reintroduce gruparea militantă Houthi pe o listă globală a teroriștilor, după ce a lansat atacuri militare împotriva grupării din Yemen, ca răzbunare pentru perturbarea comerțului global din Marea Roșie.

Washingtonul va eticheta din nou militanții Houthii drept terorişti globali

Decizia este o escaladare a campaniei de presiune a administrației împotriva grupului susținut de Iranul, care funcționează ca guvern de facto în anumite părți din Yemen.

Houthii au tras zeci de rachete și drone asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie de când Israelul a declarat război împotriva Hamas în Gaza, iar grupul s-a angajat să continue să lovească navele acolo atâta timp cât campania militară a Israelului va continua.

Washingtonul va eticheta militanții Houthii drept terorişti globali, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat: „Această clasificare urmărește să promoveze responsabilitatea pentru activitățile teroriste ale grupului. Dacă Houthii își încetează atacurile în Marea Roșie și Golful Aden, Statele Unite vor reevalua etichetarea.”

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, a declarat că mișcarea are scopul de a împiedica finanțarea grupului și de a-l „trage la răspundere” pentru bombardarea navelor comerciale și militare.

Lista va intra în vigoare pe 16 februarie, oferind o șansă pentru ca decizia să fie anulată dacă houthișii opresc atacurile.

Din cauza foametei, în Yemen, 21 de milioane de oameni necesită asistență umanitară

Factorii de decizie din SUA se confruntă cu o provocare în timp ce încearcă să stopeze atacurile Houthi și să scutească civilii yemeniți aflați sub amenințarea foametei îngrozitoare. Impunerea altor sancțiuni împotriva grupului ar risca să îngreuneze ajutorul persoanelor aflate în nevoie.

29 November 2020, Yemen, Sanaa: A Yemeni child reacts after receiving the Polio vaccine as part of a three-day house-to-house national immunization campaign to vaccinate more than 5 million children across Yemen. Photo: Hani Al-Ansi/dpa

Administrația Trump a declarat grupul – care la acea vreme avea deja o listă specială de terorism global – drept organizație teroristă străină în ianuarie 2021, în ciuda preocupărilor umanitare cu privire la impactul pe care l-ar avea această decizie asupra capacității de a livra ajutor în zonele din Yemen. controlat de grup.

Această desemnare a ridicat semne de întrebare dacă aranjarea sau participarea la întâlniri cu oficialii Houthi ar fi legală și modul în care agențiile de ajutor ar continua coordonarea cu grupul pentru a organiza livrările de bunuri esențiale.

La mai puțin de o lună mai târziu, administrația Biden i-a scos pe houthi de pe ambele liste de terorism, un oficial spunând la acea vreme că „decizia nu are nimic de-a face cu viziunea noastră despre houthi și cu comportamentul lor condamnabil”, ci a fost din cauza unor motive umanitare. Houthis au lovit ținte civile în Arabia Saudită de ani de zile cu armament din ce în ce mai sofisticat furnizat de Iran.

Yemenul se confruntă cu niveluri fără precedent de foamete, a declarat Programul Alimentar Mondial, cu peste 21 de milioane de oameni care necesită asistență umanitară. Unele grupuri de ajutor se tem că orice ar putea pune în pericol ajutorul alimentar ar agrava criza.

Sancţiunile deja în vigoare prevăd în mod specific că toate fondurile şi resursele economice ale houthi din UE trebuie îngheţate. Ele interzic de asemenea trimiterea de fonduri sau resurse economice către grupare. O clasificare suplimentară a houthi ca miliţie teroristă ar avea în primul rând o valoare simbolică în UE şi este comparativ greu de implementat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie