Medicii specialişti din ambulatorii şi medicii de familie din București n-au mai așteptat rezultatul negocierilor de joi și miercuri de dimineață şi-au suspendat programul de lucru. Acum pichetează sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), informează Antena 3. Ei au protestat deja două zile la rând în faţa cabinetelor și ambulatoriilor, nemulțumiți de un proiect al CNAS.
Imaginile din Galeria Foto pot fi văzute AICI.
Medicii de ambulatoriu și cei de familie din toată țara sunt nemulțumiți de un proiect pus în dezbatere de CNAS prin care bugetul lor va fi redus cu 30%, de la 1 februarie.
Ei spun că dacă proiectul va intra în vigoare în această formă, vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele sau să perceapă taxe pentru consultațiile medicale. Mulți din cei peste 4.000 de medici de familie aflați la vârsta pensionării amenință cu ieșirea din activitate. Asta în contextul în care deja ne confruntăm cu un deficit acut de personal sanitar și sunt sute de localități în România care nu au nici măcar un medic.
Joi sunt programate negocieri pentru găsirea unei soluții, dar medicii din ambulatorii şi cei de familie din Bucuești au ieșit și miercuri să protesteze în fața CNAS.
În paralel, sindicaliștii de la Federația SANITAS se reunesc miercuri pentru a stabili un calendar al protestelor.
Medicii de familie susțin că tarifele decontate cabinetelor de către CNAS nu doar că nu cresc în 2024, dar vor scădea comparativ cu anul trecut.
„Un medic de spital, dacă primește 15.000 de lei, acei 15.000 de lei sunt ai lui. Noi, dacă primim 15.000 de lei lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate, din acei 15.000, trebuie să plătim impozitele la stat și să acoperim toate cheltuielile cabinetului, iar abia apoi rămânem cu salariul, după ce tăiem toate aceste cheltuieli”, a declarat dr. Alina Drăghici de la Policlinica Apaca, pentru HotNews.
Ei atrag atenția că dacă proiectul CNAS va intra în vigoare, vor fi nevoiți să le ceară bani pacienților pentru consultații.
Medicii de familie și cei de ambulatorii mai spun că unii dintre ei rămân cu doar 4.000 – 6.000 de lei în mână după ce scad din factura plătită de CNAS toate cheltuielile cabinetului. Pentru alții, veniturile ajung la 10.000 de lei net, însă în niciun caz la 10.000 – 15.000 de euro, așa cum a afirmat premierul Marcel Ciolacu marți.