Motivele pentru care consumul băuturilor energizante ar trebui interzis copiilor

Motivele pentru care consumul băuturilor energizante ar trebui interzis copiilor
Foto: Pixabay

Cele mai recente rezultate ale studiilor care certifică faptul că băuturile energizante au un efect extrem de nociv asupra sănătății copiilor și adolescenților, ar trebui să conducă la interzicerea comercializării acestora pentru aceste categorii de vârstă, scrie BBC.

40 de organizații din domeniul sănătății din Marea Britanie i-au adresat o scrisoare ministrului Sănătății, Victoria Atkins, prin care cer restricționarea și mai drastică a vânzării băuturilor energizante.

Promovate de producători cu promisiunea că vor oferi un impuls de adrenalină și energie, aceste băuturi conțin un nivel ridicat de cofeină – ”în unele cazuri între 160 și 200 mg per cutie, ceea ce reprezintă dublul cantității găsite într-o ceașcă de cafea medie (aproximativ 80 mg, în funcție de tărie)”, se menționează în scrisoarea adresată ministrului britanic al Sănătății.

Ce riscă minorii care consumă băuturi energizante

Coroborând datele oferite de 57 de studii privind efectele băuturilor energizante în cazul a aproximativ 1,2 milioane de copii, din 21 de țări, , s-a dovedit că acestea sunt asociate  unui risc crescut de probleme de sănătate mintală.

„Dovezile sunt clare că băuturile energizante sunt dăunătoare pentru sănătatea mintală și fizică a copiilor și a tinerilor, precum și pentru comportamentul și educația acestora. Trebuie să luăm măsuri acum pentru a-i proteja de aceste riscuri”, a precizat dr. Amelia Lake, profesor de nutriție în domeniul sănătății publice la Universitatea Teesside, autoarea analizei menționate.

Rezultatele cercetării

Rezultatul cercetării a indicat faptul că băieții sunt mai predispuși decât fetele să consume băuturi energizante.

Și consumul regulat de energizante i-a determinat, cel mai probabil, pe tineri să consume droguri, să fie violenți și să aibă relații sexuale nesigure.

Problemele de somn, performanțele școlare slabe și o dietă nesănătoasă au fost, de asemenea, strâns legate de consumul de băuturi energizante, conform analizei.

Dr. Amelia Lake precizează că și în condițiile în care cercetarea nu a putut dovedi că băuturile energizante sunt cauza directă a problemelor de sănătate, fiindcă studiile au fost de natură observațională, , constatările sunt importante și reprezintă cele mai bune dovezi disponibile.

”Suntem profund îngrijorați de constatările conform cărora băuturile energizante pot duce la suferință psihologică și probleme de sănătate mintală”, a adăuga dr. Shelina Visram, expert în sănătate publică de la Universitatea din Newcastle, co-autor al studiului.

Nivel ridicat de cafeină

Potrivit recomandarilor oficiale, o persoană nu ar trebui să consume mai mult de 3 mg de cofeină pe kilogram de greutate corporală.

„Este atât de ușor pentru o persoană tânără să depășească această limită”, avertizează dr. Lake, pentru că o doză de băutură energizantă conține echivalentul în cofeină a două espresso.

Și conținutul ridicat de zahăr este nesănătos, poate afecta dinții copiilor și, dacă aceștia mănâncă deja nesănătos, contribuie la obezitate.

Țări în care băuturile energizante sunt interzise copiilor

Chiar dacă pe ambalajul energizantelor este menționat faptul că nu sunt potrivite pentru copii, practica arată că acestea pot fi ușor cumpărate de cei sub 18 ani.

Unele țări au luat deja măsuri pentru interzicerea comercializării băuturilor energizante pentru copii. Mai exact, Letonia și Lituania, au interzis deja vânzarea de băuturi energizante pentru copii, dar este prea devreme pentru a remarca impactul pe care l-a produs această măsură.

Finlanda și Polonia ar putea fi următoarele țări care ar putea adopta această măsură și se preconizează că și Marea Britanie ar putea adopta în curând o astfel de reglementare.

În Marea Britanie, în cele mai multe supermarketuri energizantele se vând doar celor de peste 16 ani, în mod voluntar. În Anglia și Scoția a fost propusă, încă din 2019, o interdicție completă care să acopere supermarketurile, magazinele mai mici, comercianții cu amănuntul online și distribuitoarele automate, însă nu a fost luată o decizie în acest sens.

Normele actuale din UK precizează că băuturile care conțin cofeină, indiferent de sursă, la un nivel mai mare de 150 mg pe litru trebuie să menționeze pe etichetă: „Conținut ridicat de cofeină. Nerecomandat copiilor și femeilor însărcinate sau care alăptează”.

Copiilor, precum și altor persoane sensibile la cofeină, li se recomandă să consume aceste băuturi doar cu moderație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:32 - Care sunt cele mai dorite cadouri de angajați de sărbători și ce au în plan să le ofere companiile
13:29 - Un robot „s-ar fi sinucis” la locul de muncă. În curând oamenii se vor certa și din cauza posibilelor sentimente AI
13:23 - Adriana Stoicescu: Horațiu Potra nu deține autorizație pentru niciun fel de armă. Poliția a refuzat să îi dea, considerându-l foarte periculos / Se vede cât de importantă ar fi existența unei legi a răspunderii magistraților (VIDEO)
13:07 - Florin Petre, primarul din Crevedia, a fost reţinut pentru trafic de persoane. Procurorii cer arestarea sa
13:04 - Bulgaria a avertizat că ar putea întrerupe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa. Care este motivul
13:04 - Cum funcționa rețeaua de mercenari ai lui Horațiu Potra: Polițiștii români își luau concediu fără plată și plecau în Africa
13:00 - Un antrenor de la Olimpia Cluj a murit într-un accident în Florești. Ce spun polițiștii
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)