Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate

Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate
Volodimir Zelenski a fost primit la Cotroceni de Klaus Iohannis, marți, 10 octombrie 2023. Inquam Photos / Octav Ganea

România a devenit a noua țară care a început astfel de negocieri cu Ucraina. Pe 12 ianuarie, Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord bilateral de securitate. Regatul Unit a devenit primul care a făcut acest lucru, promițând „sprijin continuu și cuprinzător” Kievului timp de un deceniu.

Ucraina spune că fără România nu are garanții de securitate în regiunea Mării Negre

În astfel de acorduri de securitate este vorba despre schimbul de informații, asistență în domeniul securității cibernetice, medicină, pregătire militară și cooperare în industria apărării.

Prima țară cu care Ucraina a început discuțiile pentru acorduri bilaterale au fost Statele Unite, urmate de discuții cu Italia, în noiembrie. În decembrie, au început consultările de securitate cu Uniunea Europeană.

Fără România, este imposibil să ne imaginăm garanții de securitate cu drepturi depline în Europa, inclusiv în regiunea Mării Negre”, a spus Ihor Zhovkva, șeful de cabinet adjunct prezidențial.

La negocierile care au avut loc la Davos, Elveția, din partea ucraineană au participat: șeful administraței prezidențiale, Andri Ermak, adjunctul său Ihor Jovkva și ministrul adjunct al afacerilor externe al Ucrainei, Mikola Tocițki, iar din partea română, statul secretar în MAE Iulian Fota.

Biroul președinției ucrainene notează că negocierile au început în cadrul Declarației comune G7 privind sprijinul pentru Ucraina. Acestea au marcat ridicarea relațiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic. Aceasta a fost o continuare logică a acordurilor bazate pe rezultatele convorbirii telefonice dintre președinții Ucrainei și României din 9 ianuarie 2024 și un pas către implementarea Declarației comune a liderilor ambelor state din 10 octombrie 2023, potrivit zn.ua.

Summitul de la Davos adună peste 80 de delegații pentru discuții cheie privind formula de pace ucraineană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat o formulă de pace în 10 puncte în noiembrie 2022, la summitul G20, care a inclus restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, eliberarea tuturor deținuților, un tribunal pentru cei responsabili de agresiune și securitate. garanții pentru Ucraina.

Cea de-a patra întâlnire cu Formula de pace ucraineană la nivel de consilier de securitate națională a început la Davos pe 14 ianuarie, cu reprezentanți din 81 de țări și organizații internaționale.

Întâlnirile anterioare cu formula de pace au avut loc în Malta, Copenhaga și Jeddah.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`