Teama persistă în Israel, la 100 de zile de la atacul lansat de Hamas. Benjamin Netanyahu: Războiul va continua până la victoria totală

Teama persistă în Israel, la 100 de zile de la atacul lansat de Hamas. Benjamin Netanyahu: Războiul va continua până la victoria totală
Foto: Hepta.ro / Bestimage / GPO via Bestimage

Statul Israel a marcat împlinirea a 100 de zile de la începutul războiului cu o pauză de lucru de 100 de minute și cu manifestații pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza, însă s-a disipat doar puțin din anxietatea care a cuprins țara după atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie, relatează The Guardian.

Persistă teama în Israel, după atacul lansat de Hamas

Mulți israelieni sunt în continuare tulburați de incursiunea organizației palestiniene.

Israel se află „în mijlocul unui vis teribil și vreau să mă trezesc din acest vis teribil și să creez un nou Israel”, a declarat Arnon Bar-David, liderul confederației sindicale Histadrut, în cadrul unui miting organizat la Tel Aviv. „Vom reconstrui tot ceea ce au încercat să distrugă”, a subliniat el.

Viața revine la normal pe străzile din Ierusalim, Tel Aviv și în alte orașe, dar multe magazine și restaurante sunt în continuare închise, iar sute de mii de rezerviști sunt tot în stare de mobilizare.

Benjamin Netanyahu spune că războiul va continua „până la victoria totală”

Prim-ministrul israelian a declarat, sâmbătă, într-un discurs televizat, că războiul împotriva Hamas va continua „până la final, până la victoria totală”.

„Continuăm războiul (…) până când ne atingem toate obiectivele: eliminarea Hamas, revenirea tuturor ostaticilor și garanția că Gaza nu mai reprezenta niciodată o amenințare pentru Israel”, a afirmat Benjamin Netanyahu.

Analiștii și oficialii militari din Israel susțin că războiul ar putea dura multe luni, poate chiar un an. Mulți israelieni vorbesc despre o „frică existențială” care persistă și care este agravată de perspectiva unui nou război cu Hezbollah la frontiera de nord a țării. O rachetă antitanc despre care se crede că a fost lansată de organizația șiită din Liban a lovit sâmbătă o locuință și a ucis doi israelieni.

Ofensiva israeliană din Gaza continuă și a ucis aproape 24.000 de oameni, conform datelor oferite de Ministerul palestinian al sănătății de la Ramallah. Instituția susține că peste două treimi dintre cei uciși sunt femei și copii, precum și că numărul răniților a trecut de 60.000.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`