Mașinile electrice se vând în număr tot mai mare în România, motiv pentru care multe persoane intenționează să își instaleze acasă o stație de încărcare. Acest proces nu ar trebui să fie foarte dificil, chiar dacă se realizează acasă, însă lucrurile diferă de la un tip de stație la altul.
Costurile de instalare a unei stații de încărcare diferă în funcție de distanța necesară pentru cablarea instalației și de timpul necesar pentru întreg procesul.
Înainte de a începe procesul propriu-zis trebuie să te asiguri că rețeaua electrică este de 380V și să te informezi cu privire la tipul de branșament electric disponibil în locuința ta:
Pentru a instala a acasă o stație de încărcare pentru mașinile electrice trebuie să soliciți furnizorului de electricitate un spor de putere pentru punctul de încărcare. De obicei, avizul tehnic de racordare este acordat în maximum 30 de zile.
Mai apoi trebuie să transmiți o cerere pentru încheierea contractului de racordare, la care răspunsul va fi comunicat în maximum 10 zile.
Autorizarea lucrărilor de instalare și recepția se vor desfășura pe parcursul a trei luni, iar după finalizarea lucrărilor, operatorul de rețea va emite un certificat de racordare.
După obținerea certificatului de racordare trebuie să închei un contract de furnizare cu un producător de stații de încărcare pentru mașinile electrice, care va pune sub tensiune stația în maxim 10 zile. Deci, întreg procesul de instalare a unei astfel de stații durează aproximativ 5 luni, scrie promotor.ro.
Prețul unei stații de încărcare a mașinilor electrice variază în funcție de tipul stației dorite. Când alegi stația pe care vrei să o instalezi trebuie să fii atent la următoarele detalii:
Pentru că prețul variază în funcție de caracteristicile stațiilor, acestea pot să coste între 500 de euro și 6.000 de euro.