Ce pățesc șoferii care refuză testarea etilotest sau recoltarea de sânge. Pedepsele prevăzute de lege pentru consumul de alcool la volan

Ce pățesc șoferii care refuză testarea etilotest sau recoltarea de sânge. Pedepsele prevăzute de lege pentru consumul de alcool la volan
Sursa foto: Pixabay.com

Conducătorii auto care refuză testarea etilotest sau recoltarea probelor de sânge pot ajunge chiar și la închisoare, potrivit Promotor.ro.

Șoferii, obligați să se supună testării etilotest sau recoltării de sânge

Legislația în vigoare stipulează că șoferii sunt obligați să se supună testelor de alcool și droguri. În cazul în care un conducător auto nu vrea să fie testat de polițist, atunci are posibilitatea de a cere direct recoltarea probelor de sânge. Într-un astfel de scenariu, polițistul trebuie să meargă alături de șofer la centrul medical.

Șoferul poate să plece dacă rezultatele sunt negative. În schimb, dacă testarea relevă prezența alcoolului în sângele său, polițistul îi va aplica o sancțiune.

Dacă refuză și testarea biologică, conducătorul auto poate fi chiar și arestat.

„Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere […] de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabiliri alcoolemiei ori prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”, prevede Codul Penal la Articolul 337 din Capitolul II.

Pedepsele pe care le riscă șoferii care au consumat alcool

Șoferii care au consumat alcool nu au voie să conducă, indiferent de cantitatea consumată. Dacă ești testat cu aparatul etilotest, iar acesta arată că te-ai urcat băut la volan, riști amendă contravențională sau chiar dosar penal.

Se aplică sancțiune contravențională și între 9 și 20 de puncte de amendă dacă nivelul depistat este mai mic de 0,4 miligrame de alcool pur în aerul expirat. Totodată, șoferului îi este suspendat carnetul auto pentru o perioadă de 90 de zile.

Dacă aparatul relevă un consum mai mare de 0,4 miligrame de alcool pur în aerul expirat, conducătorul auto va fi dus de polițist la o unitate spitalicească pentru prelevarea probelor biologice. În cazul în care analiza confirmă un consum mai mare de 0,8 grame/litru alcool pur în sânge, va fi deschis un dosar penal.

Șoferul aflat în această situație riscă să fie pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani, sau cu amendă.

Șoferii trebuie să afle detalii importante și despre DrugTest, în condițiile în care există medicamente pentru diferite afecțiuni care pot genera rezultate fals pozitive la testarea efectuată de polițiști pentru depistarea consumului de substanțe interzise.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`