Cum să pornești o mașină cu ajutorul cablurilor. 10 pași simpli care te vor ajuta

Cum să pornești o mașină cu ajutorul cablurilor. 10 pași simpli care te vor ajuta
Sursa foto: captura video Youtube

Una dintre cele mai neplăcute probleme pe care le poate întâmpina un șofer este să rămâna mașina fără baterie, să se descarce. Această situație se poate ivi adesea pe timpul iernii, în special în cazul în care nu se circulă atât de mult cu mașina, iar din cauza temperaturi scăzute bateria se descarcă.

Trebuie să ceri ajutorul cuiva care are mașină

Metoda prin care se poate porni mașina în cazul în care bateria s-a descarcat este cu ajutorul cablurilor. Se poate apela la un vecin, prieten sau cineva care are o mașină. Mai mult, este nevoie și de un set de cabluri, scrie Libertatea.

Înainte de toate, luminile, dispozitive electrice și electronice trebuie oprite.

Mașina de la care vei lua curent trebuie să fie suficient de aproape, astfel încât cablurile să ajungă de la o mașină la alta. În timpul conectării cablurilor ambele mașinii trebuie să fie oprite.

În cazul în care borna mașinii are protecții de cauciuc sau plastic, acestea trebuie îndepărtate.

Conectarea cablurilor

Apoi, primul cablu care se conectează este cel roșu. Acesta prinde borba „+” a bateriei, iar apoi se prinde borna „+” de la bateria încărcată.
Al doilea cablu care trebuie conectat este cel negru. Se prinde un clește de borna cu „-” la bateria donatoare, iar celălalt clește se prinde de o parte metalicp din comportimentul motor al mașinii care primește curent, dar trebuie să fie cât mai departe de baterie.

Acum, trebuie pornită mașina de la care se ia curent, apoi se pornește și mașina cu bateria descărcată. Dacă nu pornește după câteva încercări, înseamnă că aceasta are o altă problemă.

Dacă motorul pornește, ambele mașini trebuie lăsate pornite în jur de 5 minute.

Mașina care a primit curent va rămâne pornită aproape 30 de minute și se vor desprinde cleștii în ordinea inversă conectării.

Este recomandat să se parcurgă câțiva kilometri cu mașina care a primit curent pentru a se încărca, dar nu în trafic intens. Ulterior, oprește motorul și verifică să vezi dacă pornește la prima cheie. Dacă va porni, înseamnă că tot procedeul a avut succes, în caz contrat, trebuie să apelezi la o firmă specializată sau să cumperi altă baterie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`