Consiliul Legislativ, undă verde pentru inițiativele de revizuire a Constituției privind banii cash și familia tradițională

Consiliul Legislativ, undă verde pentru inițiativele de revizuire a Constituției privind banii cash și familia tradițională
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv pentru o inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției privind dreptul de utilizare a banilor cash în tranzacții și definirea familiei ca întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie, potrivit Profit.ro.

Referendumurile privind banii cash și familia tradițională fuseseră anunțate de AUR

Liderul AUR, deputatul George Simion, anunța în noiembrie „demararea demersurilor pentru două referendumuri importante, pentru familia dintre un bărbat și o femeie și pentru numerar”.

„Se va constitui un grup de iniţiativă la notar, conform legii, strângere de semnături pentru plăţile în numerar, pentru introducerea în Constituţie a plăţilor cu numerar. Am văzut şi în alte ţări că se întâmplă acest lucru, în Austria, în Elveţia”, declara George Simion, care spunea că referendumurile ar putea să se desfășoare simultan.

Cine poate demara inițiative de revizuire a Constituției

Legea fundamentală stipulează că „revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.”.

„Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”, se arată în alineatul 2 al articolului 150 din Constituția României.

Pe de altă parte, în legea nr. 189 din 1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni se menționează că „nu pot face parte din comitetul de inițiativă persoane alese în funcție prin vot universal, membrii Guvernului, persoanele numite în funcție de primul-ministru sau care nu pot face parte, potrivit legii, din partide politice”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`