Petru Movilă, președinte PMP Iași, a criticat, într-o intervenție pentru emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, actuala legii a sistemului sanitar, în contextul în care sindicaliștii amenință cu greve din cauza blocării posturilor din spitale, pe fondul măsurilor de austeritate:
„În primul rând legislația în Sănătate este o legislație care trebuie adusă la zi, updatată, pentru că foarte multe prevederi sunt vechi. Legea unică a salarizării bugetarilor nu creează un echilibru și un tratament egal pentru toți cei care sunt în sistemul de sănătate. Deci pe lângă faptul că nu se deblochează posturile din Sănătate vedem foarte mulți manageri de spitale care sunt pe post, care nu își asumă niciun fel de act de management.
Vedem peste tot semnale de protest din țară cum pacienții se duc la spitale inclusiv cu hârtie igienică și săpun, nu mai vorbesc de medicamente. Avem nevoie de o nouă lege a sănătății și avem nevoie de un nou ministru care să respecte legea”.
Petru Movilă a mai precizat că medicii și organizațiile care îi reprezintă trebuie să facă front comun pentru a-și apăra drepturile:
„Rafila nu respectă legea privind tratamentul oncologic pentru români, o lege pe care și el a votat-o ca parlamentar. Când s-a dus în biroul de ministru și-a dat seama că are o greșeală. Vorbim despre faptul că în sistemul de sănătate avem foarte mulți medici de familie care nu există la locurile lor, vedem cum nu sunt plătite serviciile prestate de medicina primară și încă o minciună continuă! Niciunul dintre protocoalele semnate de Sanitas cu ministrul Sănătății nu a fost respectat, nici măcar 50%.
Sanitas, Coilegiul Medicilor trebuie să facă corp comun și să oprească odată pentru totdeauna această minciună guvernamentală pentru că altfel nu există soluții”.
Personalul medical din Capitală este tot mai unit și mai hotărât să intre în grevă, a declarat președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat ce ar însemna posibila grevă pe care o vehiculează pentru spitalele din București în februarie, sindicalistul a spus: „Lucrurile sunt extrem de complicate. Din ce în ce mai puțini oameni care ar putea să asigure în sistemul medical ceea ce înseamnă activitatea medicală și de îngrijiri, din ce în ce mai puțini oameni, unii se pensionează, alții pleacă că nu le convine ce se întâmplă, medicii sunt nemulțumiți de toate variantele care li s-au propus (…). Să oferi unuia 20 și unuia 5%, când stăm în același birou, e extrem de complicat”.