Scandal în SUA după ce secretarul Apărării a fost spitalizat în secret la terapie intensivă. Casa Albă a aflat după 3 zile, Congresul cu doar 15 minute înaintea presei / Reacția lui Lloyd Austin

Scandal în SUA după ce secretarul Apărării a fost spitalizat în secret la terapie intensivă. Casa Albă a aflat după 3 zile, Congresul cu doar 15 minute înaintea presei / Reacția lui Lloyd Austin
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării. Sursa Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

E scandal în Statele Unite, după ce Lloyd Austin (70 de ani), secretarul Apărării, a fost internat luni la terapie intensivă, din cauza unor complicații apărute în urma unei operații, dar Casa Albă a aflat abia după trei zile, iar Congresul cu doar 15 minute înainte ca informația să devină publică. Republicanii au transmis că un astfel de „eșec șocant” trebuie să aibă consecințe. Austin a promis că de acum va fi mai atent.

Șeful Pentagonului s-a internat în spital fără să anunțe

Lloyd Austin a fost spitalizat luni, 1 ianuarie, din cauza unor „complicaţii apărute în urma unei proceduri medicale neurgente”. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, dar abia vineri.

Potrivit Politico, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională, și responsabilii de la Casa Albă au fost informaţi abia joi. Atunci a aflat, prin Sullivan, și președintele Joe Biden.

La rândul său, Congresul american a aflat de spitalizarea lui Austin cu doar un sfert de oră înainte ca informația să fie făcută publică.

NBC News notează că secretarul Apărării a fost internat la terapie intensivă timp de patru zile şi sâmbătă încă era în spital.

Secretarul american al Apărării, criticat pentru că și-a ținut ascunsă starea de sănătate

Asociaţia jurnaliştilor de la Pentagon a transmis că amânarea anunțului „e scandaloasă”: „Publicul are dreptul să ştie când membrii cabinetului american sunt spitalizaţi”.

Senatorul republican Tom Cotton, membru al Comisiei forţelor armate, a avut și el o reacție dură: „Secretarul Apărării e veriga-cheie în lanţul de comandă dintre preşedinte şi militari, inclusiv pe lanţul de comandă nuclear când cele mai importante decizii trebuie luate rapid. Dacă informația e adevărată, acest eşec şocant trebuie să aibă consecinţe”.

Lloyd Austin recunoaște că a greșit pentru că nu a informat despre internare

În fața criticilor primite, Lloyd Austin a recunoscut gafa de comunicare.

„Admit că trebuia să mă asigur mai bine că americanii sunt corect informaţi. Mă angajez să să procedez mai bine pe viitor. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru deciziile mele”, a transmis Austin, încă internat în spitalul militar Walter Reed de lângă Washington.

El a mai precizat că se va întoarce „curând” la Pentagon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`