BBC: Inteligența artificială va prelua rolul instructorilor din sălile de fitness

BBC: Inteligența artificială va prelua rolul instructorilor din sălile de fitness
. Sursa: Freepik

Având în vedere că mulți dintre noi și-au fixat ca rezoluție de Anul Nou lupta cu kilogramele în plus, antrenorii personali cu inteligență artificială (AI) îi pot înlocui pe cei umani?

Cum este folosită inteligența artificială pentru exercițiile fizice

„Nu am mai pus piciorul într-o sală până acum”, spune Varun Bhanot, directorul executiv al companiei de software de fitness AI Magic, pentru BBC.

„Mi s-a părut prea intimidant. Este, de asemenea, foarte scump și incomod când trebuie să călătorești pentru a ajunge acolo.”

Când lui Bhanot i s-a spus în urmă cu câțiva ani că trebuie să slăbească sau să se confrunte cu probleme de sănătate, și-a transformat viața cu ajutorul unui antrenor personal – unul uman.

Dar dl Bhanot și-a dat seama că sfatul unui chatbot de fitness AI, disponibil pentru oamenii din propriile case, ar putea face un stil de viață sănătos mai accesibil. Așa că, în 2021, a înființat Magic AI.

Produsul său principal, Magic Mirror, este o oglindă cu ecran tactil care redă, de asemenea, un videoclip al unui antrenor alimentat de AI în formă umană.

„Când vă conectați, introduceți toate informațiile biometrice, iar apoi AI generează un program personalizat, la fel ca un antrenor personal uman”, spune Bhanot.

Antrenorul AI poate vorbi cu dvs. prin difuzoare și, folosind camere pentru a vă urmări mișcările de antrenament, vă oferă feedback și sugestii instantanee. Pe măsură ce progresezi, creează noi antrenamente.

Aceasta vine pe măsură ce utilizarea AI în sectoarele globale de fitness și bunăstare continuă să crească. Un raport a estimat că piața valora 7,8 miliarde de dolari (6,1 miliarde de lire sterline) în 2022 și a prezis că valoarea va crește la 35,6 miliarde de dolari până în 2030.

Numărul de aplicații de fitness care folosesc AI se înmulțește și include Aaptiv, FitnessAI, Fitbod, Freeletics, VI Trainer și Whoop. Între timp, se spune că unii oameni cer pur și simplu chatbot-ului popular AI ChatGPT să creeze antrenamente pentru ei.

Creșterea aplicațiilor de fitness bazate pe inteligență artificială sugerează că unii oameni se simt mai confortabil să interacționeze cu un computer decât cu un om. În timp ce pentru alții ar putea fi doar despre comoditatea de a avea un antrenor de fitness în buzunar.

Dar poate AI să reproducă cu adevărat motivația care vine din interacțiunea umană? Profesorul de Pilates și kinetoterapeutul Esther Fox nu crede așa.

„Oamenii vor să vorbească cu cineva în care au încredere”, spune ea. „AI nu este ceva ce mi-aș dori în mod deosebit să îl folosesc.”

Modul de a obține rezultate, spune Fox, este conectarea cu oamenii. „Când oamenii se simt auziți și înțeleși, te ascultă – și fac ceea ce vrei tu”, spune ea. „Este o experiență foarte umană.

„Există o paletă largă de inteligență emoțională care se referă la sănătate și fitness pe care pur și simplu nu o poți înlocui cu inteligența artificială”.

Bhanot spune că ideea nu este să înlocuim sălile de sport, ci să lucrăm alături de acestea, „cum ar fi Netflix și cinema, livrarea de mâncare și restaurante. AI oferă o altă opțiune pentru oamenii care apreciază flexibilitatea și comoditatea”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`