Controale la pensiunile din toată țara, după tragedia de la Ferma Dacilor. Ce nereguli s-au găsit? Ministrul Turismului: Sunt multe motive pentru care ANPC poate să suspende activitatea unei pensiuni, unui hotel, unui restaurant (VIDEO)

Controale la pensiunile din toată țara, după tragedia de la Ferma Dacilor. Ce nereguli s-au găsit? Ministrul Turismului: Sunt multe motive pentru care ANPC poate să suspende activitatea unei pensiuni, unui hotel, unui restaurant (VIDEO)
Sursa foto: Facebook / Ștefan Radu Oprea

ANPC a anunțat că a suspendat temporar activitatea mai multor pensiuni din Rânca, iar cauzele sunt referitoare la anumite avize, care ar lipsi.

Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a dat mai multe detalii în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai, cu privire la controalele care au loc la pensiunile din țară după tragedia de la Ferma Dacilor. Ministrul a spus că “sunt multe motive pentru care ANPC poate să suspende activitatea unei pensiuni, a unui hotel sau a unui restaurant”.

Radu Oprea a fost întrebat dacă ANPC are în atribuții și poate face aceste suspendări temporare, dacă este vorba despre lipsa acestor avize.

“Înainte de începutul comandamentelor de iarnă, am organizat, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, împreună cu ANPC, împreună cu ANSVSA, o discuție la Bușteni, împreună cu toți hotelierii de pe valea superioară a Prahovei, pentru că acolo e o mare aglomerare și, în această perioadă a sezonului rece sunt foarte mulți turiști, în ideea prevenirii. Am explicat încă o dată cum trebuie să se conformeze legii.

Le-am spus că vom fi neiertători atunci când vom veni în control, dar ne așteptăm să se conformeze cerințelor legale. Acesta a fost dialogul cu antreprenorii, cu cei care sunt în zona Văii Prahovei. Cred că este corect să procedăm așa, să informăm foarte bine, să se știe care sunt competențele fiecărei instituții și apoi când mergem în control, să controlăm fiecare în dreptul instituției respective.

Ceea ce știu în acest moment, din perspectiva legislației care guvernează inclusiv controalele ANPC, este că sunt competențe partajate astăzi în România, că din perspectiva siguranței la foc, cei care avizează și cei care controlează sunt cei de la ISU și bănuiesc că, așa cum spune legea, astăzi, au fost informații în momentul în care s-a constatat că nu există avize, autorizații în acest domeniu, au fost informați cei de la instituțiile respective, care pot să retragă autorizația.

Sunt însă multe motive pentru care ANPC poate să suspende activitatea unei pensiuni, unui hotel, unui restaurant”.

Poate Ministerul Turismului să facă verificări în ceea ce privește autorizația de securitate la incendiu?

Ministrul Oprea a fost întrebat dacă, acum, inclusiv Ministerul Turismului poate face verificări în ceea ce privește autorizația de securitate la incendiu.

“Nu, astăzi, o cerem în momentul în care un antreprenor care lucrează în domeniul turismului vine și cere clasificarea. Sunt două chestiuni diferite. O chestiune se referă la siguranța construcției, care este parte a autorizației de construire, autorizația de construire are și avizul de securitate la incendiu, ca parte inclusă.

Deci partea de siguranță a clădirii, ISC-ul, ISU, primăria care emite avizul și dă autorizația, toate au competență de control și de suspendare a autorizațiilor pe acest domeniu.

Partea pe care o face Ministerul Turismului este cea de certificare a unui standard de calitate, a ceea ce găsim într-o cameră de pensiune, hotel, motel etc”.

Ce se întâmplă atunci când se constată că un obiectiv turistic nu are aviz de securitate la incendiu?

Radu Oprea a mai spus ce se întâmplă atunci când se constată că un obiectiv turistic nu are aviz de securitate la incendiu.

“În acest moment, informăm ISU imediat pentru a lua măsuri. Pot însă să vă spun că am vorbit deja cu domnul Arafat pentru a ne așeza împreună și revedea toate procedurile legale, astfel încât lucrurile să funcționeze mai ușor între instituțiile care au competențe partajate.

Dacă mergem într-un control mixt, lucrurile sunt simple, pentru că atunci se poate întocmi un proces verbal, rapid, pe loc. Dacă nu, trebuie să ne informăm unul pe celălalt și să găsim modalitățile, termenele de răspuns, astfel încât ele să fie rapide, să fie imediate”.

Ministrul Turismului, despre ce s-a constat în urma controalelor făcute pe Valea Prahovei

Ministrul a fost întrebat și despre controalele făcute pe Valea Prahovei, dacă au fost constatate nereguli până acum.

“Este, în acest moment, un control care este gestionat de către prefectul județului Prahova. Există, de asemenea, comandamentul de iarnă în care ANPC este prezent în toată valea Superioară a Văii Prahovei. Sunt controale, sunt rapoarte pe care le fac în timp real, însă din constatările celor de la ISU și acesta este un lucru care va intra în planul de control al Ministerului Turismului s-a constatat că sunt 1057 de unități clasificate, de toate felurile, dar că în mod real, ar fi în teren multe alte unități care nu sunt clasificate. Din punct de vedere legal, nu au voie să funcționeze neclasificate, așa că planul de control al Ministerului Turismului va fi axat pe această chestiune, de a-i identifica pe cei care funcționează neclasificați, aplicăm amenzile de rigoare, îi îndrumăm cum se pot clasifica, în conformitate cu legea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`