Sărbătorită an de an pe 6 ianuarie, Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. În această perioadă, preoții merg și sfințesc locuințele oamenilor prin stropirea cu apă sfințită și vestesc Botezul Domnului Iisus Hristos.
Preotul Gabriel Cazacu, parohul Bisericii Cașin din Capitală, a vorbit de curând despre importanța sfințirii locuințelor de Bobotează.
Potrivit acestuia, sfințirea are rolul de a-i feri de necazuri pe cei care locuiesc în casă și de a le aduce belșug și prosperitate pe întreaga perioadă a anului.
„În Ajunul Bobotezei, împlinim această frumoasă tradiție creștină de a face vizite pastorale la locuințele dumneavoastră și de a binecuvânta casa cu Agheasma Mare.
Aducem harul lui Dumnezeu acolo unde sunt copii, bătrâni sau persoane care nu se pot deplasa. În acel moment, se dezvoltă o legătură spirituală care este păstrată tot anul.
Preotul face o lucrare pastorală pe termen lung, aducând speranța și nădejdea acolo unde este mare nevoie. În multe dintre casele pe care le-am vizitat în aceste zile, am întâlnit persoane bolnave, pe care le-am spovedit și le-am împărtășit.
Preotul nu vine în inspecție să vadă cât de curată este casa, ci el aduce darul și binecuvântarea lui Dumnezeu. Spunem o rugăciune, binecuvântăm casa și lăsăm harul Domnului să sfințească și să-i ocrotească pe locuitorii casei și toate cele din cuprinsul ei”, a transmis preotul, potrivit antena3.ro.
Apa sfințită se bea dimineața, pe stomacul gol, înainte de Anafură. Dacă este ziua de împărtășanie, ea se va lua după și nu înainte.
De asemenea, Agheasma de la Bobotează se mai consumă cu precădere și în primele opt zile de la sărbătoare, sau până la data de 14 ianuarie.
Mai mult decât atât, ea se poate consuma în zilele de post și în zilele de sărbătoare. Agheasma Mare se folosește și pentru stropitul caselor, gospodăriilor, animalelor.