Zero kilometri de cale ferată modernizată în 2023. Ionuț Ciurea (Pro Infrastructura): Partea rutieră se construiește greu, calea ferată se construiește de trei ori mai greu. Sau mai încet… (VIDEO)

Zero kilometri de cale ferată modernizată în 2023. Ionuț Ciurea (Pro Infrastructura): Partea rutieră se construiește greu, calea ferată se construiește de trei ori mai greu. Sau mai încet... (VIDEO)
Foto: Pixabay

Zero kilometri de cale ferată modernizată și un singur tren nou (și acela defect) – este bilanțul catastrofal al autorităților pe 2023 în domeniul feroviar. Anul trecut, CFR Infrastructură promitea 100 de kilometri reabilitați și finalizați, amintește B1 TV.

Progresul pe calea ferată – 1%

„La infrastructură știm cum stăm… Stăm foarte prost. Într-adevăr, când ne uităm pe progresul fizic de la lună la lună, în medie, știm că parte rutieră, autostrăzi și drumuri expres, se construiește greu. Calea ferată se construiește de trei ori mai greu sau mai încet, mai bine zis”, a declarat Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura.

Dacă la autostrăzi avem un ritm mediu de aproximativ 3% lunar, procentul feroviar este de maxim 1%.

„Progresul pe calea ferată, pe coridoarele mari – din cifrele oficiale CFR, bineînțeles – arată undeva un progres de 1% când totul merge bine”, a mai spus Ciurea.

Pesimism în ce privește investițiile pe calea ferată anul acesta

Cât despre noii kilometri de cale ferată în acest an, specialiștii susțin că sunt cam reticenți: „În acest an nu avem mari speranțe. În mod normal, ar trebui 1 sau 2 loturi din cele 4 care sunt amânate”.

Astfel, în 2024 este posibil să avem mai puțin de 100 de kilometri de cale ferată: „Adică în loc de 100 de km, poate, poate ori 42 km, ori 82 de km. Deci 1 sau 2 loturi de linie dublă electrificată care este capabilă de 160 km”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`