Surse din serviciile de informații europene: Rusia ar putea ataca Europa iarna viitoare. România, Polonia, Estonia și Lituania, posibile ținte

Surse din serviciile de informații europene: Rusia ar putea ataca Europa iarna viitoare. România, Polonia, Estonia și Lituania, posibile ținte
Imagine din Kiev, Ucraina, după un atac rusesc. Sursa foto: Hepta - DPA Images

Surse din serviciile de informații europene au susținut, pentru cotidianul BILD, că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în timpul iernii 2024-2025. De altfel, mai multe grupuri de reflecție și oficiali est-europeni au avertizat asupra pericolului major ca armata rusă să atace țările din estul continentului în următorii ani. Ultimul care a lansat avertismentul a fost chiar Donald Tusk, premierul Poloniei.

Surse din serviciile de informații: Rusia ar putea ataca Europa

Potrivit surselor din serviciile europene, Rusia ar putea ataca Europa în perioada de tranziție dintre alegerile prezidențiale americane (noiembrie 2024) și începere propriu-zisă a noului mandat de președinte al SUA (ianuarie 2025).

Șansele unei invazii cresc dacă alegerile vor fi câștigate de Donald Trump, magnat și politician republican care a criticat de mai multe ori ajutorul dat de SUA Ucrainei.

De altfel, grupul de reflecție german DGAP a avertizat statele occidentale că Rusia ar putea ataca direct NATO „în doar șase până la 10 ani”. Agenția de securitate a Poloniei a invocat un orizont de timp de 36 de luni. Oficialii polonezi au mai sugerat că Rusia ar putea ataca România, Polonia, Estonia sau Lituania.

Donald Tusk: Fără o creștere a eforturilor de înarmare, ne expunem Rusiei

Recent, premierul polonez Donald Tusk a cerut națiunilor europene să crească eforturile pentru înarmare, susținând că Vladimir Putin ar putea ordona un atac asupra Europei dacă va constata superioritatea militară a Rusiei.

„Fără o creștere radicală a eforturilor de înarmare, vom rămâne în urmă. Asta înseamnă că Europa se va expune unui atac direct al Rusiei în următorii câțiva ani. Europa e ținta agresiunii ruse, iar asta se va întâmpla atunci când superioritatea militară a Rusiei va fi evidentă”, a explicat Tusk.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră