Consilierii recomandă, atunci când vine vorba despre cumpărarea unui autoturism, să nu se cheltuiască mai mult de 6 luni de salariu, chiar dacă mulți factori influențează această decizie, printre care costurile de întreținere și situația financiară din prezent.
O mașină second-hand vândută pe o platformă auto din România costă, în medie, în jur de 12.800 de euro, dar prețurile pot să difere în funcție de lista de dotări și de vechimea autoturismului.
Salariul mediu în țară este de aproximativ 910 euro după impozitare, așa că pentru o astfel de mașină trebuie să economisești pe parcursul a 14 luni la rând, potrivit INS.
În Germania, un autoturism second-hand costă, în medie, 18.800 de euro. Cu un salariu mediu pe țară, care ajunge la 2.644 de euro, o persoană poate să își achiziționeze o astfel de mașină în doar șapte luni. Polonezii plătesc și mai puțin pentru o mașină, în medie, 7.239 de euro.
Vecinii bulgari cheltuie, în medie, între 6.600 – 10.000 de euro pentru o mașină second-hand, în timp ce câștigă aproximativ 1.000 de euro pe lună. Astfel, cetățenii bulgari trebuie să muncească între 6 și 10 luni pentru a-și cumpăra un autoturism la prețul acesta.
„Dacă luăm în considerare că o mașină nu ar trebui să coste mai mult decât salariul pe 6 luni, o persoană ar trebui să câștige cel puțin 2.000 de euro pentru a cumpăra o mașină second-hand medie din România. Cu toate acestea, merită luate în considerare și mașinile noi mai ieftine, deoarece situația de pe piața românească a vehiculelor second-hand nu este transparentă”, a spus un expert în domeniul auto, scrie realitatea.net.
În primele șapte luni ale anului 2023, înmatriculările de autoturisme noi în România a crescut cu 22,2%, în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).
Și autoturismele verzi au înregistrat o creștere formidabilă de 36,5%, ajungând la o cotă de piață de 22,9%.