Studiu: Consumul prea mare de pește în timpul sarcinii crește riscul obezității infantile

Studiu: Consumul prea mare de pește în timpul sarcinii crește riscul obezității infantile
Foto: garbo.ro

Femeile care au consumat mai mult de trei porții de pește pe săptămâna în timpul sarcinii au dat naștere la copii cu un risc mai mare de obezitate decât mamele însărcinate care au mancat mai puțin, conform unui studiu, informează AFP.

Studiul a fost reazliat de Journal of American Medical Association (JAMA) Pediatrie, care a constatat o asociere între consumul de pește mai mare și probabilitatea de o creștere rapidă și obezitatea la copii. Femeile gravide sunt adesea preocupate să consume pește în timpul sarcinii deoarece poate fi bun pentru dezvoltarea creierului fatului, dar conține, de asemenea poluanți, cum ar fi mercurul, care poate fi dăunător.

Studiul, condus de Leda Chatzi, un medic de la Universitatea din Creta, a analizat datele de la mai mult de 26000 de femei gravide și copiii lor în cadrul unor studii europene și americane.

Studiul s-a bazat pe rapoarte ale femeilor privind cantitatea de pește consumat săptămânal în timpul sarcinii. Apoi au fost analizați copiii lor până la vârsta de șase ani pentru a descoperi legăturile dintre raportul de pește al mamei și modul lor de creștere.

O femeie din Belgia consumă în medie de 0,5 ori pe săptămână, comparativ cu o femei din Spania care mănâncă de  4,45 ori pe săptămână.

  Efectul excesiv al raportul de pește a fost mai mare la fete decât la băieți.

  Studiul nu a prezentat tipul de pește consumat de femei în timpul sarcinii, nici nu a studiat nivelurile de contaminanți.

  Autorii studiului le-au recomandat femeile gravide să urmeze liniile directoare recomandate pentru consumul de pește și să nu depășească trei porții pe săptămână.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`