Mașinile fără șofer, o realitate în Marea Britanie din 2026 / Ce a anunțat ministrul Transporturilor: „Acest tip de tehnologie va îmbunătăți siguranța pe șosele”

Mașinile fără șofer, o realitate în Marea Britanie din 2026 / Ce a anunțat ministrul Transporturilor: „Acest tip de tehnologie va îmbunătăți siguranța pe șosele”
Sursa foto: Freepik.com

Ministrul Transporturilor a anunțat că mașinile fără șofer ar putea circula pe unele drumuri din Marea Britanie până la sfârșitul anului 2026. De asemenea, el a menționat că se așteptă ca până la finalul aceluiași an, deținătorii unor astfel de mașini să călătorească fără a fi nevoie să se uite pe unde merg.

Acum o lună, guvernul a anunțat planurile unei noi legislații care să aducă conducerea automată pe drumurile din Marea Britanie.

Criticii au spus, însă, că această tehnologie ar putea provoca accidente grave.

Mașinile fără șofer ar putea deveni o realitate în Marea Britanie

Ministrul Transporturilor a adăugat, în ciuda criticilor aduse, că tehnologia va fi implementată treptat.

„Are un număr foarte mare de utilizări potențiale, cea mai evidentă fiind că aproximativ 88% din coliziunile rutiere pe care le vedem astăzi sunt cauzate de o anumită eroare a șoferului”, a adăugat el.

„Există un potențial real ca acest tip de tehnologie să îmbunătățească siguranța pe șosele, nu doar pentru șoferi, nu doar pentru pasageri, ci și pentru alți utilizatori vulnerabili ai drumurilor – pietoni, bicicliști – pentru a îmbunătăți cu adevărat siguranța rutieră, ceea ce reprezintă un câștig real pentru toată lumea”, a mai spus el, potrivit BBC.

Până acum, doar deținătorii autoturismelor Mustang Mach E de la Ford pot să conducă în Marea Britanie fără să ia mâinile de pe volan pe anumite porțiuni de autostradă din Anglia, Țara Galilor și Scoția.

Întrebat dacă o mașină autonomă care să îl conducă este o fantezie, directorul Ford BlueCruise, Charles Nolan, a declarat că tehnologia „cu siguranță nu există în prezent”.

„Din punctul meu de vedere, tehnologia ar trebui să evolueze, software-ul ar trebui să evolueze, iar reglementările ar trebui să evolueze. Și apoi, partea finală este acceptarea clienților, iar capacitatea de plată ar trebui să evolueze”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`