Suedia, cu un pas mai aproape de NATO. Aderarea sa a fost aprobată de parlamentarii turci din comisia de afaceri externe

Suedia, cu un pas mai aproape de NATO. Aderarea sa a fost aprobată de parlamentarii turci din comisia de afaceri externe
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Comisia de politică externă din Parlamentul Turciei a aprobat aderarea Suediei la NATO, marți, un pas-cheie pentru extinderea alianței occidentale după 19 luni de întârziere în care Ankara a pus condiții pe zona de antiterorism pentru autoritățile de la Stockholm, relatează Reuters.

Aderarea Suediei la NATO, aprobată de parlamentarii turci din comisia de afaceri externe

Următorul pas este votul din plenul parlamentului turc, vot ce ar urma să aibă loc în următoarele săptămâni. Apoi, protocolul de aderare va fi promulgat de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Suedia și Finlanda și-au exprimat intenția de a adera la NATO în contextul războiului dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei. Turcia a dat undă verde pentru intrarea Finlandei, dar a avut obiecții în privința Suediei, pe care a acuzat-o că oferă protecție unor grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Deși nici Ungaria nu a ratificat aderarea Suediei și este nevoie de aprobarea unanimă a aliaților pentru intrarea unui stat în Alianță, Turcia era considerată principala piedică din calea candidaturii suedeze.

Pe 8 noiembrie, secretarul general al NATO transmisese un mesaj și pentru Ungaria, pe care o îndemnase să ratifice „fără întârziere” aderarea Suediei.

„Guvernul ungar a spus în mod repetat că nu va fi ultimul aliat NATO care ratifică aderarea Suediei (…). Acum contez pe Ungaria să își îndeplinească acest angajament. Parlamentul ungar ar trebui să voteze ratificarea fără alte întârzieri”, declara Jens Stoltenberg.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`