Anca Cernea, ruda unor victime ale torționarului Alexandru Vișinescu a vorbit despre sentința primită de către fostul torționar al penitenciarului de la Râmnicu Sărat. Prezentă în platoul știrilor de la postul de televiziune B1 TV, aceasta a transmis că tatăl și bunicul său au fost victime alea torționarului în pușcărie și că i se pare corectă această sentință, dar venită foarte târziu.
„Vă spun sincer, eu nu mă asteptam la ceva senzațional. Plecasem destul de calmă la Înalta Curte. Ce m-a surprins este acea opinie separată. Dacă ar fi fost doi judecători, s-ar fi răsturnat sentința Curții de Apel. Noi am sperat că prin justiția românească, acum să se vadă o rază de lumină. Vișinescu nu este un gardian de rând. Vișinescu este foarte reprezentativ pentru cruzimea și pentru brutalitatea a ceea ce a însemnat acel regim. A evaluat două milioane de oameni”, a spus Anca Cernea.
Ea a declarat că dorește să folosească banii primiți de la torționarul Vișinescu pentru a-i investi în cadrul fundației Ion Barbuș.
#DIRECT_ONE_u7euey#
„Banii nu compensează dar vrem să-i folosim în cadrul fundației Ioan Barbuș, creată în memoria tatălui meu cu mai mulți ani în urmă. Vrem să facem mai mult pentru păstrarea memoriei eroilor de la Râmnicu Sărat. Pentru că, pentru noi ei nu înseamă numai victime, ci și eroi. Pentru noi sunt repere, ne-au format ca oameni. Este un patrimoniu al statului românesc. Dar până acum, statul nu a făcut nimic pentru ei. Asta este important pentru societate, să avem modele. România nu are o politică de referință. Nu știu de ce 25 de ani nu s-a putut face nimic, și deodată s-a făcut. Inițial, nu părea să ducă spre o condamnare. Dar am avut surpriza să constat seriozitatea abordării Curții de Apel. Lucrurile au făst făcute foarte serios. Atunci când se dorește, se poate”
Legat de celalte cazuri ale torționarilor, precum cel al lui Ion Ficior, aceasta a declarat că speră să meargă rapid soluționarea cazurilor.
„Să sperăm că și în cazul lui vor merge lucrurile repede. Mă gândesc și la modul de continuare al acestor lucruri. Am ajuns la concluzia că acestea sunt niște crime și că acei oameni sunt eroi. Atunci, mai departe ar trebui conștientizată lumea. În alte țări, precum Polonia, se fac chiar și filme despre eroii care au luptat împotriva comunismului”
Aceasta a vorbit și despre ororile din închisoarea din Râmnicu Sărat, și despre cum tatăl și bunicul său vorbeau foarte rar despre torționari.
„Tata și bunicul meu erau oameni deschisi. Nu vă puteati inchipui că ei au putut sa-si pastreze echilibrul, dupa lucrurile de la Râmnicu Sărat. Ei vorbeau adesea de inchisoare, vorbeau de colegii lor, vorbeau de lucruri interesante întâmplate acolo, vorbeau despre conferinte de acolo. Foarte rar vorbeau despre tortionari si gardieni. Nu-i preocupau oamenii astia. Dar unele nume reveneau foarte des. Visinescu era printre ele. Mai era Ciolpanu de la Sighet și Turcanu de la Pitești”, a transmis aceasta.
Aceasta a vorbit si despre declaratia lui Visinescu, despre faptul că alte persoane l-au trimis acolo la Râmnicu Sărat.
„Parțial are dreptate, eu sunt de acord să se extindă cercetările și asupra ălora care, poate mai sunt în viață si au participat la decizia politică. Poate nu a fost neaparat numai Visinescu. Dar el a fost un om zelos și a fost ales. Au fost si alte candidaturi, pe langa candidatura lui.
În timpul cât a condus penitenciarul el a fost avansat si chiar decorat,asta însemna că și-a îndeplinit atributiunile, chiar cu exces de zel. Lucrurile au fost îngrizitoare în toate penitenciarele din România. Prin izolare, deținuții nu-și puteau auzi vocea,frigul, foame… bătăile și cu și fără pretext”
Alexandru Vișinescu a devenit primul torționar comunist condamnat la închisoare. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca acesta trebuie să stea 20 de ani după gratii pentru că se face vinovat de moartea a 12 deținuți politici. Vișinescu a fost acuzat pentru că a torturat deținuții în perioada în care a fost șeful penitenciarului de la Râmnicu Sărat.
Astfel, magistrații Curții Supreme au respins apelul înaintat de acesta, dar și apelul Parchetului, care ar fi dorit o pedeapsă mai mare (Detalii AICI)