Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat. Ce este interzis să faci pe 20 decembrie

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat. Ce este interzis să faci pe 20 decembrie

Ignatul sau tăiatul porcului este unul dintre cele mai importante evenimente din tradiția românească. Obiceiul marchează începutul sărbătorilor de iarnă și are loc în fiecare an în ziua de 20 decembrie.

Ce se face în ziua de Ignat

Există o serie de tradiții și obiceiuri de care românii țin cont la fiecare Ignat.

Singura activitate permisă în această zi este tăierea porcului. Gospodinele nu au voie să spele, să coase sau să măture prin casă.

Potrivit obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor, dar nici nu poate depăşi apusul soarelui. Totul trebuie să aibă loc pe lumină, deoarece aceasta poate ține la distanță spiritele rele.

După ce s-a tăiat porcul se organizează pomana porcului, la care se servește carne de porc, alături de mămăligă și murături, iar bărbații consumă țuică. Mâncarea se servește, în general, în curte și toată lumea stă în picioare, notează libertatea.ro.

Gestul care îți aduce noroc în ziua de Ignat

Se spune că persoanele care văd sânge în ziua de Ignat se vor bucura de noroc, de belșug și fertilitate și vor fi ferite de boli în anul care vine.

De asemenea, un gest aducător de noroc este să aduci carnea în casă, iar în fruntea tăvii să stea căpățâna de porc, cu râtul înainte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`