Sancțiuni drastice de până la 50.000 lei pentru proprietarii de apartamente. Ce trebuie să facă de la 1 ianuarie 2024

Sancțiuni drastice de până la 50.000 lei pentru proprietarii de apartamente. Ce trebuie să facă de la 1 ianuarie 2024
Sursa foto: Shutterstock

De la 1 ianuarie 2024, nerespectarea regulilor privind închirierea apartamentelor în România poate atrage amenzi considerabile, conform noilor norme naționale și europene.

Amenzi usturătoare pentru proprietarii de apartamente

În 2024, vor fi introduse reglementări stricte la nivel european și național pentru închirierea apartamentelor. Proprietarii trebuie să furnizeze documente de acreditare și probele conformității lor cu legislația în vigoare, altfel riscă amenzi de până la 50.000 de lei și plata taxelor pentru veniturile nedeclarate, scrie Click.

Proprietarii de unități de cazare se plâng că cei care închiriază ilegal afectează piața, oferind tarife mai mici.

„Ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nicio formă și nu plătesc taxe și impozite. Ei își pot permite tarife mici neoferind, însă siguranță și uneori nici condițiile pe care le impune o clasificare”, a precizat Dragoș Răducan președintele patronatelor din turism, la PROTV.

Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

Clasificarea unui apartament ca fiind cu regim hotelier nu poate avea loc fără consimțământul vecinilor. Adesea, locuitorii din vecinătate sunt afectați de zgomotul cauzat de chiriașii care închiriază apartamentul pentru perioade scurte. Astfel, este imperativ să se obțină aprobarea vecinilor înainte de a solicita certificarea pentru apartamentul respectiv.

Începând cu 1 ianuarie 2024, proprietarii care închiriază bunuri imobiliare ar putea să-și vadă impozitele dublate, odată cu modificările în sistemul de impozitare al chiriilor, conform capital.ro. Această revizuire aduce cu ea posibilitatea de a dubla impozitul perceput asupra chiriilor, împreună cu ajustări în modul de calcul și administrare a acestui impozit.

Din anul viitor, românii care închiriază proprietăți ar putea confrunta cu o dublare a impozitului pentru chirii. În plus, se preconizează introducerea opțiunii de înregistrare online a contractelor de închiriere prin intermediul platformei Spațiul Privat Virtual, utilizând un formular special numit „Cerere de înregistrare a contractelor de închiriere”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`