Regula pe care trebuie să o cunoască toți șoferii: Cine e obligat să cedeze trecerea pe un drum cu trei benzi

Regula pe care trebuie să o cunoască toți șoferii: Cine e obligat să cedeze trecerea pe un drum cu trei benzi
Sursa foto: pixabay

În condițiile extinderii infrastructurii rutiere, în legislație a apărut nevoia clarificării modului în care șoferii acordă prioritate, pentru prevenirea producerii accidentelor.

Astfel, pentru a evita evenimentele nedorite, Codul Rutier precizează cine are obligativitatea de a acorda prioritate atunci când doi șoferi circulă pe un drum cu 3 benzi și amândoi doresc să se încadreze pe banda din mijloc.

Cine are obligația de a ceda trecerea pe un drum cu 3 benzi

Un exemplu concret este reprezentat de sectorul aflat ăe DNl 1, în zona Academiei de Poliție din București, care dispune de câte 3 benzi pe fiecare sens de circulație.

Uneori, situația din trafic poate face ca mașinile de pe banda 2 să se deplaseze mai rapid decât cele de pe benzile 1 și 3, creând șoferilor de pe aceste benzi dorința de a o alege, ca variantă mai bună de deplasare.

În cazul în care șoferii de pe banda 1 și banda 3 doresc să intre simultan pe banda 2, doar unul dintre ei are prioritate conform Articolului 136 din Codul Rutier.

Astfel, pe un drum public cu minim 3 benzi pe sens, atunci când șoferii a două autovehicule circulă în aceeași direcție, dar pe benzi diferite și intenționează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, conducătorul auto de pe banda din dreapta are obligația de a permite celui care vine din stânga să ocupe acea bandă.

Prin urmare, în exemplul menționat, șoferul de pe banda 1 este obligat să cedeze trecerea șoferului de pe banda 3 atunci când amândoi doresc să intre pe banda 2.

Această regulă se aplică pe orice tip de drum care are cel puțin 3 benzi de circulație, inclusiv autostrăzi, drumuri naționale, județene, locale și bulevardele din marile orașe.

Amendă pentru neacordarea de prioritate

Conform legislației, în cazul în care un șofer nu acordă prioritate celor care au dreptul, acesta risca să primească între 4 și 5 puncte de amendă, adică o sancțiune financiară între 580 și 725 de lei.

În plus, se aplică și o suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit Pro Motor.

În situația în care neacordarea de prioritate duce la producerea unui accident rutier, permisul de conducere va fi suspendat pentru 60 de zile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`