3 sfaturi pentru a reduce oboseala oculară în fața ecranelor

3 sfaturi pentru a reduce oboseala oculară în fața ecranelor

Oboseala oculară este o problemă frecventă care poate apărea în urma suprasolicitării ochilor. Mâncărimi, uscăciune, vedere încețoșată și chiar dureri de cap se numără printre manifestările oboselii oculare, iar una dintre cauzele majore ale acestei probleme foarte comune este supraexpunerea la ecrane.

Tehnologia este omniprezentă în viața noastră de zi cu zi și mulți dintre noi petrecem ore bune în fața laptopului ori a televizorului. Descoperă mai jos trei sfaturi pentru a reduce în mod simplu și eficient oboseala oculară legată de folosirea ecranelor.

Ce este oboseala oculară?

Cunoscută și sub denumirea de astenopie acomodativă, aceasta este o tulburare care poate să apară după activități vizuale intense prelungite. Printre cele mai comune simptome se numără uscăciunea și iritarea ochilor, din cauza scăderii frecvenței clipitului, vederea încețoșată temporar, înțepături, arsuri, dureri de cap, sensibilitate crescută la lumină (fotofobie), precum și tensiune musculară. Utilizarea îndelungată a computerului, a telefonului mobil și a televizorului, cititul pe perioade foarte lungi, șofatul prelungit și expunerea la lumină puternică se numără printre cele mai frecvente cauze ale oboselii oculare.

Ce măsuri poți lua pentru a combate oboseala oculară?

Pentru a atenua oboseala oculară, este recomandat să iei câteva măsuri simple, iar printre cele mai eficiente sunt următoarele:

Optează pentru o imagine de calitate a dispozitivelor

Alege un televizor cu o rezoluție înaltă și o rată de reîmprospătare potrivită. Un dispozitiv care are o claritate a imaginii ridicată, precum un model televizor LG, va reduce necesitatea de a-ți forța ochii pentru a vedea toate detaliile de pe ecran. Același lucru este valabil și pentru calculatorul ori laptopul pe care îl folosești. Reglează dimensiunea textului și rezoluția ecranului pentru o lizibilitate optimă și astfel vei evita să-ți forțezi ochii atunci când citești un text sau urmărești un clip pe laptop.

De asemenea, este necesar să reglezi luminozitatea ecranului pentru a se potrivi cu cea ambientală, a spațiului în care îți desfășori activitățile. Asigură-te că încăperea este luminată adecvat, dar evită sursele directe de lumină sau reflexiile pe ecran. Evită lumina excesivă, precum și iluminatul slab, care pot cauza frecvent oboseală oculară. De asemenea, folosește filtre de lumină albastră, mai ales seara, pentru că aceasta poate perturba ciclul somnului. De altfel, nici nu este indicat să folosești ecrane înainte de a merge la culcare.

Poziționează corect ecranele

Asigură-te că televizorul este plasat la nivelul ochilor sau puțin mai jos. Este important să eviți să apleci excesiv capul în față sau în spate, deoarece acest lucru poate provoca o tensiune neplăcută la nivelul gâtului și ochilor. De asemenea, distanța recomandată între ochii tăi și ecranul televizorului este de 1,5 până la 2,5 ori diagonala ecranului. De exemplu, dacă ai un  televizor Samsung 108 cm, distanța optimă de la ochi ar fi de aproximativ 1,6 – 2,7 metri.

În plus, pentru un confort vizual optim, dimensiunea ecranului trebuie să fie adaptată la cea a camerei. Dacă vei opta pentru un ecran mai mare, acesta trebuie să poată fi plasat la o distanță suficient de confortabilă pentru ochii tăi.

În cazul laptopului, este valabilă aceeași regulă de a plasa ecranul la nivelul ochilor sau ușor mai jos, pentru un confort vizual sporit. Menține o distanță de aproximativ un braț între ochii tăi și ecran, pentru a reduce necesitatea de a forța ochii. În plus, ecranul ar trebui să fie poziționat direct în fața ta. Unghiurile excesive pot forța ochii să se miște în orbite în mod inconfortabil.

Respectă regula 20-20

Dacă petreci mult timp în fața calculatorului ori a televizorului, este recomandat ca, la fiecare 20 de minute, să iei o pauză și să privești ceva la aproximativ cinci metri distanță, timp de cel puțin 20 de secunde. Acest exercițiu poate ajuta la reducerea oboselii vizuale, relaxând mușchii ochilor. De asemenea, la fiecare oră, poți închide ochii pentru câteva minute, pentru a reduce uscăciunea oculara și a relaxa mușchii. În plus, poți practica diverse exerciții, de exemplu, rotirea ochilor, clipitul frecvent și focalizarea pe obiecte aflate la diferite distanțe.

Urmând aceste sfaturi simple, poți să reduci semnificativ perioadele de oboseală oculară și să te bucuri de o experiență mai plăcută în fața ecranelor. Dacă oboseala oculara persistă, in ciuda acestor măsuri de precauție, este recomandat să ceri sfatul unui medic oftalmolog. Acesta poate să-ți recomande ochelari speciali pentru a reduce oboseala și a îmbunătăți confortul vizual.

Sursa foto: Unsplash

Urmăriți B1TV.ro și pe
`