Dosar de politician: Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, și drumul a 30 de milioane de euro din fonduri europene, împărțiți între sferele de influență, PSD și PNL (VIDEO)

Dosar de politician: Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, și drumul a 30 de milioane de euro din fonduri europene, împărțiți între sferele de influență, PSD și PNL (VIDEO)

În emisiunea „Dosar de politician” de marți seara de la postul de televiziune B1 TV, Silviu Mănăstire a vorbit despre primarul din Brăila, Aurel Simionescu, primar implicat în mai multe scandaluri de corupție.

Avem vești bune de la Brăila unde a căzut, în sfârșit, unul dintre vechii baroni politici ai județului, este vorba de primarul orașului Brăila Aurel Simionescu. Simionescu este prototipul vechiului activist PCR transformat în PSD-ist. Baronul Simionescu a deținut funcția de președinte al consiliului județean Brăila timp de 8 ani, între 1996 și 2004. Între 2004 și 2008 a fost senator iar din 2008 s-a instalat în fotoliul de primar. Numele lui Simionescu nu a fost implicat în scandaluri de corupție,l asta pentru că primarul a fost eclipsat de celălalt baron PSD din Brăila, mult mai cunoscutul, Gheorghe Bunea Stancu, fost șef al județului.

Dosar de politician: Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, și drumul a 30 de milioane de euro

Jupânul Bunea Stancu execută acum o pedeapa de 3 ani de închisoare în dosarul Mită la PSD. Revenind la recenta arestare a primarului Brăilei Aurel Simionescu, informațiile arată că procurorii DNA investighează una dintre cele mai mari licitații trucate din fonduri europene din țară. Primarul  Simionescu și directorul economic al primăriei, un anume Anghelescu Stoica sunt suspectați că ar fi aranjat o licitație de 30 de milioane de euro pentru pentru modernizarea Bulevardului Dorobatilor din oraș. Câștigătorul licitație a fost compania de construcții Tancrad din Galați una din firmele de casă ale baronilor PSD de la Galați și Brăila.

Povestea trucării licitației este spectaculoasă în sine și arată negru pe alb cum se direcționează banii publici pe criterii politice. În anul 2009, pe vremea în care PDL era la putere iar regimul Băsescu în plin forță viceprimarul de atunci ai Brăilei un anume Stănel Necula a fost numit președintele comisiei de liciatie pentru proiectul modenizarii bulevardului Dorobanți. Viceprimarul portocaliu Necula a declarat câștigatoare o asociație de firme din care făcea parte și celebra compania DELTA ACM, apropiată PDL. Licitația a fost anulată însă iar 2010 șef al comisiei de licitație a fost desemnat directorul economic din primăria Brăila. Noul câștigător, firma Tancrad, se află din întâmplare în relații comerciale tocmai cu firmele de construcții ale baronului PSD Bunea Stancu, stăpânul de atunci de la Brăila.

Tancrad este prototipul de afacere cu proptele politice. Compania a debutat primind contracte cu statul, cu precădere la primăria Galați și la consiliile județene galați și Brăila. Compania este detinută de un anume Cristian Stăncic, cu 10 la sută, și Adriana Stăncic, o venerabilă doamnă în vârstă de 75 de ani! Patronul firmei de construcții este fînul fostului procuror general al Parchetului de la Galați, Dinu Galcă. DNA l-a acuzat pe procurorul Galcă (acum decedat) de trafic de influentă, șantaj și fals în declarații. Stenogramele de la dosar arată că procurorul general de la Galați a avut discuții cu omologul său de la Timișoara, Vasile Bac, căruia i-a cerut să verifice un dosar în care era cercetat finul său, Cristian Stăncic.

Interesant este că firmă Tancrad s-a asociat pentru lucrarea de modernizare a bulevardului din Brăila cu asfaltatorii de la Euroconstruct, adică cu oamenii apropiați de fostul președinte Băsescu și de celebrul Dorin Cocoș-soțul Elenei Udrea. Așadar la Brăila banii pentru bulevardul Dorobanți au fost împărțiți frățește celor două sfere de influența: PSD și PDL. Ne putem întreba la o adică: și care este problemă cu această licitație? Chiar dacă a fost atribuită clienților politici, bine că bulevardul din Brăila s-a făcut până la urmă! 

Lucrurile nu stau chiar așa: primarul Simionescu și directorul economic sunt suspectați că au trucat licitația  prin aranjarea caietul de sarcini al lucrării. Aceasta este metoda preferată de furat licitații în România. În caietul de sarcini era precizat că firma câștigatoare trebuie să dețină o stație de betoane și mixturi asfaltice la o distantă de 80 km în jurul Brăilei. Era o prevedere care avantaja direct firma Tancrad. Inspectorii comisiei europene au identificat acest aranjament și au aplicat o amendă proiectului în valoare de 7, 5 milioane de euro. Adică locuitorii din Brăila vor plăti acești bani în loc că ei să fie primiți de la Uniunea Europeană, suma fiind scăzută din bugetul inițial de 30 de milioane de euro. Este o dovadă clară a modului în care politicienii ne afectează direct buzunarele prin combinațiile pe care le fac.

Când un politician fură, el ia întotdeauna din buzunarul nostru. Ar fi interesant în această poveste de corupție de la Brăila, că primarul Simionescu să facă niște denunțuri în fața procurorilor cu privire la adevărații păpușari care au aranjat licitația de 30 de milioane de euro. Surprizele pot fi mari!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`