Un fenomen rar și spectaculos pe cerul României. Ce este ”OZN-ul” remarcat pe cer din Câmpulung și Sinaia

Un fenomen rar și spectaculos pe cerul României. Ce este ”OZN-ul” remarcat pe cer din Câmpulung și Sinaia

Turiști sau localnici, toți cei care s-au aflat ieri în zona Câmpulung-Sinaia, au fost deopotrivă martorii unui spectaculos fenomen meteorologic, admirând apariția unor nori de o formă specială, asemănători a ceea ce noi, pământenii, ne-am imaginat că ar putea fi o navă spațială extraterestră.

De altfel, tocmai această formă a intrigat și a stârnit destul dezbateri pe rețelele de socializare, dar, din nefericire pentru cei care așteptau să întâlnească cu civilizații de pe o altă planetă, a fost vorba doar de niște nori, un pic ciudați, dar cât se poate de normali.

Ce sunt norii lenticulari

Se numesc nori lenticulari și se formează cel mai adesea iarna, dar nu este neobișnuit să fie întâlniți și în alte perioade ale anului.

Spectaculozitatea norilor lenticulari este dată și de faptul că, uneori,  de-a lungul marginilor lor se pot observa culori strălucitoare – ceea ce oamenii de știință numesc irizare.

Piloții de avioane încearcă să evite să zboare în apropierea norilor lenticulari pentru că valurile de aer care îi generează pot provoca turbulențe, transformând călătoria cu avionul într-o experiență deloc plăcută.

Dar cei care zboară cu planorul declară că îi adoră, pentru că aceiași curenți de aer care pot face ca zborul cu avionul să fie neplăcut permit planoarelor să navigheze la înălțimi mari și pe distanțe lungi.

Cum se formează norii lenticulari

”Sunt consecința a unei stratificări diferențiate a aerului, în sensul că sunt diferențe de temperatură, diferențe de umezeală în straturile în care se formează, de obicei, norii.

Probabil, în unul dintre straturi, o mișcare circulară mai accentuată, care a generat acei nori, ca niște farfurii zburătoare. Dar fără vreo consecință deosebită. Dacă suntem foarte atenți, uneori avem norocul să vedem și nori cu aspect mai spectaculos, fără să aibă vreo semnificație deosebită”, a spus Florinela Georgescu de la ANM, citată de Observator.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`