Senatoarea UR, Simona Spătaru, a avut o intervenție în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, unde a comentat subiectul referitor la șpăgile date pentru angajări la Spitalul Județean Botoșani. Senatoarea este de părere că atât timp “Nimic nu o să se schimbe atât timp cât politicul își va pune în funcțiile de conducere, peste tot, oameni care nu au niciun fel de pregătire”.
Simona Spătaru a fost întrebată ce credibilitate mai au protestele unor angajați din sănătate după asemenea cazuri care apar, de exemplu, acesta cu mitele la Spitalul din Botoșani.
“Din ce în ce mai mică credibilitate, mai ales dacă argumentele sunt doar prin a compara salariile din local cu cele din central. Și aici aș vrea să menționez, e evident că și cei de la central au foarte mari salarii, în raport cu rezultatele, pentru că altfel ar merge lucrurile mai bine, și la central, și la local. Dar nu înseamnă că cei de la local sunt mai îndreptățiți să ceară acum aceste majorări. Care este aportul? Pentru că dacă ar face un raport de muncă, să ne spună ‘uite, cu atâta s-a îmbunătățit calitatea serviciilor la noi, în județ, prin munca celor de la Direcția de Sănătate publică, de exemplu, din Botoșani, și noi suntem îndreptățiți să avem un salariu, nu plafonat la nu știu care an sau pentru că nu ni s-a mărit de 8 ani, de 7 ani, de 6 luni’.
Deci simple proteste nu cred că mai au în acest moment o credibilitate. În situația dată cu sistemul sanitar, suntem toți mai afectați și mai emoționați, pentru că privește sănătatea fiecăruia dintre noi și a celor din familie. Te-ai izbit de lucrul ăsta. Știi că doare, știi că e grav, știi că atunci când ajungi acolo ești forțat să faci tot ca să-ți fie bine și să ajungi la respectivul doctor, asistenta să vină la tine, să schimbe pansamentul, infirmiera să nu te ocolească noaptea și dacă nu se întâmplă lucrurile astea, pentru că poate nu ai avut bani la tine sau nu poți, ai văzut, mori cu zile. Asta știi că se întâmplă în spitale, lucrul ăsta nu o să se schimbe, știm bine, cât timp politicul, în continuare, își va pune în funcțiile acestea de conducere și în spitale, și peste tot, oameni care nu au niciun fel de pregătire și, mai ales, care nu sunt și pe urmă monitorizați, ce fac, eventual, cu acea pregătire.
Că au mai fost în funcții poate foști doctori, poate persoane cu experiență medicală sau de management pentru respectivul domeniu și lucrurile tot nu au stat bine. Sunt lucruri care pot fi făcute, să nu vă imaginați că am inventat noi roata.
România trebuie să inventeze ceva ca lucrurile să funcționeze aici. Vă amintesc, că undeva prin 2016, chiar a fost în perioada respectivă un sistem de monitorizare, puteai să spui, după ce foloseai servicii medicale în spital, cum a fost, a fost bine, a fost rău, ți s-a cerut sau nu șpagă, ce ți s-a întâmplat acolo, sub protecția anonimatului. Sunt importante acele date, acum și ce se petrece cu ele.
Eu am aflat că nu se colectează. Păi cui ar fi profitat să cunoaștem că 30.000 de oameni au răspuns în 3 ani că li s-a cerut șpagă, în proporție de 90 %? Cui ar fi profitat asta? Nouă tuturor ca cetățeni, dar sistemului de guvernare, în niciun caz, că s-ar fi văzut cât de mare este cangrena”.