Românii, dispuși să plătească până la 6.000 de lei pe un produs tradițional spaniol / De ce este atât de special

Românii, dispuși să plătească până la 6.000 de lei pe un produs tradițional spaniol / De ce este atât de special
Sursa foto: Freepik.com

Românii apreciază tot mai tare produsele tradiționale din alte țări, motiv pentru care unii dintre noi suntem dispuși să plătească până la 6.000 de lei pentru unul spaniol. O singură bucată de jamon spaniol poate să coste și 6.000 de lei.

Doi români au revenit în țară, după ce au locuit 20 de ani în Spania, și și-au deschis o fabrică unde prepară produse tradiționale spaniole. Desigur, unele dintre ele pot fi făcute cu succes și în România, dar nu și jamonul.

Jamonul spaniol, mai ales decât șunca românească

„Sunt dispuşi românii să înlocuiască şoncul neaoş cu un jamon fin? Unii da, fiind diferenţa foarte mare de preţ. Jamonul e foarte special din cauza a ce mănâncă porcul… ghinde, 80%, iar proteina din ghindă este diferită de restul cerealelor, e foarte sănătos. Nu conţine colesterol, chiar e recomandat pentru diete”, a spus proprietarul fabricii.

Jamonul spaniol este special pentru că procesul de producție este destul de costisitor. Mucegaiul care apare pe bucata de jamon este, de obicei, curățat înainte de a fi livrat clienților.

În supermarket-urile din România se găsește cel mai des jamonul serrano, un tip de șuncă uscată, sărată și maturată, care costă în jur de 300 de lei. Un jamon iberico premium ajunge să coste şi 1.500 de euro, scrie Observator.

„Spaniolii de când se trezesc, la micul dejun, mănâncă toast cu jamon cu roşii, foarte gustos”, a mai spus proprietarul fabricii.

De remarcat este faptul că anul acesta românii au consumat de patru ori mai mult jamon decât acum doi ani. În luna decembrie, aproape de sărbători, cererea este de 20-25% mai mare decât în cealaltă perioadă a anului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`