Într-o ultimă încercare de a-și dovedi nevinovăția în cazul în care este acuzată de dopaj, Simona Halep va fi audiată în luna februarie a anului viitor la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).
Instanța supremă în domeniu sportiv a mai judecat și alte cazuri de dopaj în tenis, rezoluțiile date reducând sau chiar mărind suspendările primite de sportivii care au apelat la această instituție.
În aceste patru cazuri a fost implicat și Howard Jacobs, cel care o reprezintă și pe sportiva româncă. Howard Jacobs a fost apărătorul Mariei Sharapova, a Sarei Errani, a lui Marin Cilic și a lui Mikeal Ymer, în care verdictul a fost dat după o perioadă variabilă de timp.
Pe scurt, iată cu s-au desfășurat procedurile de judecată în cazurile menționate și rezultatul apelului sportivilor la TAS.
Prezentarea cazului: Cazul Mariei Sharapova a fost gestionat de ITF, sportiva din Rusia având două teste pozitive la Meldonium, în ianuarie și februarie 2016. Pe 2 martie a primit scrisoarea de acuzare, iar pe 7 martie a anunțat public că a picat testul doping.
După o corespondență intensă, fostul lider mondial a fost audiat în prima instanță pe 18 și 19 mai, iar pe 6 iunie 2016 a venit decizia de suspendare de doi ani.
Sharapova a recunoscut că a utilizat Meldonium pe o perioadă lungă de timp, ea încercând să demonstreze faptul că nu a avut cunoștință despre faptul că medicamentul fusese introdus pe lista celor interzise începând cu 2016.
TAS: Nemulțumită de decizia ITF, ea a făcut apel la TAS, contestația fiind înregistrată pe 9 iunie. Deși inițial s-a vorbit despre o audiere expeditivă, cele două părți au convenit la una în detaliu, Sharapova aducând martori noi pentru a-și susține punctul său de vedere.
Pe 7 și 8 septembrie, la New York au avut loc audierile, iar pe 30 septembrie, Sharapova a primit o reducere a pedepsei la 15 luni. Sportiva s-a întors în circuitul de tenis feminin în aprilie 2017, la turneul de la Stuttgart.
Prezentarea cazului: În 2013, croatul Marin Cilic a fost depistat pozitiv la un metabolit de niketamidă, un stimulent, după un control antidoping efectuat în timpul turneului de la Munchen, în luna mai.
Pe 10 iunie el a fost informat despre problemele pe care le produsese proba sa, iar pe 26 iunie a acceptat acuzația. Pe 26 august a cerut să fie audiat în fața Tribunalului Antidoping al ITF.
Pe 13 septembriea avut loc audierea la ITF, iar în zece zile a venit și suspendarea de nouă luni.
Cilic a susținut că substanța interzisă a apărut în corpul lui după ce mama sa i-a achiziționat de la Monte Carlo niște pastile de glucoză care conțineau metabolit de niketamidă.
Mama sportivului întrebase la farmacie dacă sunt bune pentru sportivii de performanță și primise OK-ul, iar Cilic a susținut că a confundat substanța pe care a citit-o pe pachet cu una care se găsea și în vitaminele pe care le avea.
TAS: Pe 24 septembrie Cilic a făcut apel la TAS, unde a fost audiat pe 16 octombrie, iar pe 25 octombrie a venit sentința care i-a redus suspendarea la patru luni. Cilic a revenit în competiții în noiembrie 2013.
Prezentarea cazului: Sara Errani a fost supusă unui control doping în afara competiției pe 17 februarie 2017. În aprilie sportiva italiană a fost informată că proba A este pozitivă la letrozol, o substanță aflată pe lista celor interzise.
Audierea la ITF a avut loc pe 19 iunie, iar decizia a venit pe 3 august: două luni de suspendare, care se încheiau pe 2 octombrie, ea evoluând în timp ce era anchetată.
Italianca s-a apărat spunând că a ingerat accidental substanța, conținută în medicamentul Femara, luat de mama ei suferindă de cancer.
TAS: Pe 23 august 2017, Errani a făcut apel la TAS pentru că nu a fost de acord cu faptul că i s-au luat punctele și banii câștigați. Apelul a fost contopit și cu cererea Agenției Naționale Anti-Doping din Italia, nemulțumită de durata suspendării.
Audierea a avut loc pe 7 și 9 noiembrie 2017, iar decizia a venit în iunie 2018, Sarei Errani fiindu-i prelungită suspendarea, care a devenit una de zece luni. Ea a revenit în circuit în februarie 2019.
Prezentare caz: Pe 13 ianuarie 2022, Mikael Ymer a fost informat că este pasibil de o suspendare având în vedere că a ratat trei controale doping în mai puțin de un an. Datele invocate au fost 22 aprilie 2021, 10 august 2021 și 7 noiembrie 2021.
Suedezul a acceptat că le-a ratat pe primele două, dar l-a contestat pe al treilea invocând faptul că ofițerul de control doping nu a făcut destule eforturi pentru a-l găsi și că agentul său nu a schimbat în sistemul ADAMS locul unde era cazat, pentru că nu știa, fiind o schimbare de ultim moment.
Pe 24 februarie 2022, cazul lui Ymer a fost trimis către Sport Resolutions, iar pe 8 iunie a avut loc audierea fizică. Pe 23 iunie a venit decizia care-l declara nevinovat de încălcarea regulilor antidoping.
TAS: ITF a contestat la TAS decizia Sport Resolutions. După mai multe contestații din partea apărării privind componența juriului TAS, audierea a avut loc pe 25 aprilie 2023.
Decizia a fost comunicată pe 17 iulie 2023, acesta constând în suspendarea sportivului timp de 18 luni. O hotărâre care l-a determinat pe suedez să-și încheie cariera la numai 24 de ani.
”Am decis să mă retrag din tenisul profesionist. Vă mulțumesc pentru toate amintirile grozave pe care le-am creat. Ce călătorie a fost! Le doresc tuturor colegilor mult succes în competiție. Dumnezeu este mare!”, a scris Ymer pe contul său de Twitter în luna august a acestui an.