Ce decizii a obținut avocatul Simonei Halep la TAS în alte patru cazuri celebre din tenis

Ce decizii a obținut avocatul Simonei Halep la TAS în alte patru cazuri celebre din tenis
Foto: Instagram

Într-o ultimă încercare de a-și dovedi nevinovăția în cazul în care este acuzată de dopaj, Simona Halep va fi audiată în luna februarie a anului viitor la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Instanța supremă în domeniu sportiv a mai judecat și alte cazuri de dopaj în tenis, rezoluțiile date reducând sau chiar mărind suspendările primite de sportivii care au apelat la această instituție.

În aceste patru cazuri a fost implicat și Howard Jacobs, cel care o reprezintă și pe sportiva româncă.  Howard Jacobs a fost apărătorul Mariei Sharapova, a Sarei Errani, a lui Marin Cilic și a lui Mikeal Ymer, în care verdictul a fost dat după o perioadă variabilă de timp.

Pe scurt, iată cu s-au desfășurat procedurile de judecată în cazurile menționate și rezultatul apelului sportivilor la TAS.

Maria Sharapova: reducere a pedepsei cu 9 luni la TAS

Prezentarea cazului: Cazul Mariei Sharapova a fost gestionat de ITF, sportiva din Rusia având două teste pozitive la Meldonium, în ianuarie și februarie 2016. Pe 2 martie a primit scrisoarea de acuzare, iar pe 7 martie a anunțat public că a picat testul doping.

După o corespondență intensă, fostul lider mondial a fost audiat în prima instanță pe 18 și 19 mai, iar pe 6 iunie 2016 a venit decizia de suspendare de doi ani.

Sharapova a recunoscut că a utilizat Meldonium pe o perioadă lungă de timp, ea încercând să demonstreze faptul că nu a avut cunoștință despre faptul că medicamentul fusese introdus pe lista celor interzise începând cu 2016.

TAS: Nemulțumită de decizia ITF, ea a făcut apel la TAS, contestația fiind înregistrată pe 9 iunie. Deși inițial s-a vorbit despre o audiere expeditivă, cele două părți au convenit la una în detaliu, Sharapova aducând martori noi pentru a-și susține punctul său de vedere.

Pe 7 și 8 septembrie, la New York au avut loc audierile, iar pe 30 septembrie, Sharapova a primit o reducere a pedepsei la 15 luni. Sportiva s-a întors în circuitul de tenis feminin în aprilie 2017, la turneul de la Stuttgart.

Marin Cilic: reducere a pedepsei cu cinci luni

Prezentarea cazului: În 2013, croatul Marin Cilic a fost depistat pozitiv la un metabolit de niketamidă, un stimulent, după un control antidoping efectuat în timpul turneului de la Munchen, în luna mai.

Pe 10 iunie el a fost informat despre problemele pe care le produsese proba sa, iar pe 26 iunie a acceptat acuzația. Pe 26 august a cerut să fie audiat în fața Tribunalului Antidoping al ITF.

Pe 13 septembriea avut loc audierea la ITF, iar în zece zile a venit și suspendarea de nouă luni.

Cilic a susținut că substanța interzisă a apărut în corpul lui după ce mama sa i-a achiziționat de la Monte Carlo niște pastile de glucoză care conțineau metabolit de niketamidă.

Mama sportivului întrebase la farmacie dacă sunt bune pentru sportivii de performanță și primise OK-ul, iar Cilic a susținut că a confundat substanța pe care a citit-o pe pachet cu una care se găsea și în vitaminele pe care le avea.

TAS: Pe 24 septembrie Cilic a făcut apel  la TAS, unde a fost audiat pe 16 octombrie, iar pe 25 octombrie a venit sentința care i-a redus suspendarea la patru luni. Cilic a revenit în competiții în noiembrie 2013.

Sara Errani: suspendare prelungită cu opt luni

Prezentarea cazului: Sara Errani a fost supusă unui control doping în afara competiției pe 17 februarie 2017. În aprilie sportiva italiană a fost informată că proba A este pozitivă la letrozol, o substanță aflată pe lista celor interzise.

Audierea la ITF a avut loc pe 19 iunie, iar decizia a venit pe 3 august: două luni de suspendare, care se încheiau pe 2 octombrie, ea evoluând în timp ce era anchetată.

Italianca s-a apărat spunând că a ingerat accidental substanța, conținută în medicamentul Femara, luat de mama ei suferindă de cancer.

TAS: Pe 23 august 2017, Errani a făcut apel la TAS pentru că nu a fost de acord cu faptul că i s-au luat punctele și banii câștigați. Apelul a fost contopit și cu cererea Agenției Naționale Anti-Doping din Italia, nemulțumită de durata suspendării.

Audierea a avut loc pe 7 și 9 noiembrie 2017, iar decizia a venit în iunie 2018, Sarei Errani fiindu-i prelungită suspendarea, care a devenit una de zece luni. Ea a revenit în circuit în februarie 2019.

Mikael Yner: pedepsit drastic la TAS după ce fusese absolvit de vină de Sport Resolutions

Prezentare caz: Pe 13 ianuarie 2022, Mikael Ymer a fost informat că este pasibil de o suspendare având în vedere că a ratat trei controale doping în mai puțin de un an. Datele invocate au fost 22 aprilie 2021, 10 august 2021 și 7 noiembrie 2021.

Suedezul a acceptat că le-a ratat pe primele două, dar l-a contestat pe al treilea invocând faptul că ofițerul de control doping nu a făcut destule eforturi pentru a-l găsi și că agentul său nu a schimbat în sistemul ADAMS locul unde era cazat, pentru că nu știa, fiind o schimbare de ultim moment.

Pe 24 februarie 2022, cazul lui Ymer a fost trimis către Sport Resolutions, iar pe 8 iunie a avut loc audierea fizică. Pe 23 iunie a venit decizia care-l declara nevinovat de încălcarea regulilor antidoping.

TAS: ITF a contestat la TAS decizia Sport Resolutions. După mai multe contestații din partea apărării privind componența juriului TAS, audierea a avut loc pe 25 aprilie 2023.

Decizia a fost comunicată pe 17 iulie 2023, acesta constând în suspendarea sportivului timp de 18 luni. O hotărâre care l-a determinat pe suedez să-și încheie cariera la numai 24 de ani.

”Am decis să mă retrag din tenisul profesionist. Vă mulțumesc pentru toate amintirile grozave pe care le-am creat. Ce călătorie a fost! Le doresc tuturor colegilor mult succes în competiție. Dumnezeu este mare!”, a scris Ymer pe contul său de Twitter în luna august a acestui an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:40 - Ciucu: Eu n-am fost de acord cu alianța cu PSD, dar până la urmă am avut performanță la guvernare / Ciucă e potrivit să fie președinte. Cine să conducă CSAT? Lasconi? Să fim serioși… Simion? Doamne ferește!
17:19 - Un român, capul unei rețele care transporta migranţi / Autorităţile au identificat peste 140 de migranţi proveniţi din statele non-UE / Ancheta, în colaborare cu autoritățile bulgare
17:02 - Doi frați din Mureș, cercetați după ce l-au bătut pe colegul de clasă al unuia dintre ei. Motivul bizar care a stat la baza conflictului
16:54 - Lidia Buble a fost înșelată de iubitul ei! Artista a povestit abia acum totul! Cine era, de fapt, amanta bărbatului: „Am avut un mare șoc”
16:53 - Ursula von der Layen, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen: Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor de la Budapesta / Roberta Metsola: Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică (VIDEO, FOTO)
16:34 - Felix Cozma (PSD), după ce a început votul în diaspora: Este foarte important că s-a creat posibilitatea să se voteze mai multe zile pentru că așa nu vom mai avea situații cum au existat la alte alegeri, să nu ajungă toată lumea la vot (VIDEO)
16:32 - Ninsorile au dat peste cap Europa. Traficul rutier și feroviar a fost perturbat, iar zeci de oameni răniți
16:31 - Un bărbat a fost legat cu bandă adezivă de ceilalți pasageri ai unui avion. Intenționa să deschidă ușa aeronavei
16:24 - Nevăzători alungați cu urlete și amenințări din biserică, pentru că erau însoțiți de câinele ghid: „Ăsta e javră, câine. Dă-l dracu afară!”. Ce spune Arhiepiscopia Bucureștilor
16:05 - Ovidiu Cîmpean (PNL), despre aderarea completă la Schengen: “Ciolacu încearcă să facă un joc de imagine. Decizia de a elimina veto-ul Austriei a fost luată în urma întâlnirii lui Nicolae Ciucă, la Viena, cu Nehammer” (VIDEO)