După valul de critici apărut în mediul online ca urmare a modului cum s-a realizat restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă, un alt monument important din România se află în centrul dezbaterilor aprinse.
Cetatea medievală Deva este de nerecunoscut după ce s-au finalizat lucrările de restaurare. Bordurile și piatra cubică modernă dau un aspect cetății care nu mai are nicio legătură cu așezarea istorică medievală de odinioară.
Cetatea medievală Deva va reintra în circuitul turistic de la începutul anului 2024, după un deceniu de la începerea primelor lucrări de restaurare ample, finanțate din fonduri europene, potrivit Adevarul.
În perioada 2013 – 2016 au fost restaurate cele două incinte exterioare ale așezării medievale. Printr-o investiție de circa 40 de milioane au fost refăcute zidurile, porțile monumentale, Camera de artilerie, Bastionul, aleile și treptele. Un pod de acces a fost construit cu fonduri de la bugetul local al Devei, între incintele II și III de lei, iar spațiile de vizitare din Cetatea medievală Deva au fost extinse.
Din vara anului 2022, a intrat în șantier și Incinta I a Cetății Devei, aflată în vârful conului vulcanic pe care a fost clădită așezarea.
În timp ce rezultatul lucrărilor este prezentat ca fiind unul spectaculos de primarul Florin Oancea, numeroși deveni se declară nemulțumiți la vederea imaginilor din cetate.
Unii localnici s-au plâns de aspectul „modern” al cetății medievale, susținând că au ajuns aici sunt prea multe „betoane” (pavajele de piatră cu care au fost construite noile alei), alții au ironizat rezultatul lucrărilor.
„Le-au rămas prea multe dale de beton de la trotuare și le-a pus pe cetate”, susține un localnic, într-un mesaj pe Facebook.
„Pe lângă faptul că renovarea pare a fi mai mult o betonare cu dale și montarea de tot felul de tâmplării din lemn, va avea aceeași soartă ca tot lemnul din incintele 2 și 3. Adică nimeni nu-l va întreține. În rest, din poze nu văd vreo reabilitare a vechilor ziduri ale Cetății, ci doar o cârpeală”, este de părere un alt localnic.