UPDATE: Ministerul Finanțelor a revenit cu clarificări și susține că salariile profesorilor vor fi majorate cu 13% de la 1 ianuarie 2024, nu cu 8%, procentul care figura în proiectul apărut miercuri în spațiul public.
„În legătură cu Proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, publicat în consultare pe site-ul Ministerului Finanțelor în cursul acestei zile, vă aducem la cunoștință că a survenit o eroare materială în conținutul acestuia. Conform informațiilor corectate, salariile profesorilor vor crește cu 13% de la 1 ianuarie 2024”, susține Ministerul Finanțelor, potrivit Libertatea.
Știrea inițială: Salariile profesorilor vor fi majorate cu 8% de la 1 ianuarie, conform proiectului de ordonanță consultat de Economedia.ro, și nu cu 13%, cum prevedea un draft anterior.
Proiectul de „ordonanță trenuleț” prevede majorări de 5% pentru salariile bugetarilor, respectiv de 8% pentru profesori, de la 1 ianuarie 2024.
În cazul cadrelor didactice, ar urma să se ajungă la o majorare anuală de 20% printr-o creștere realizată în iunie 2024, când ar urma să fie acoperită diferența de 12%.
Președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, declarase săptămâna trecută, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, că sindicatele susțin o majorare cu un procentaj mediu 20%, dar nu s-a negociat și împărțirea în două tranșe.
„S-a acceptat de către premier să ne raportăm la grilele care încă nu sunt aprobate, nu sunt trecute într-o lege a salarizării, căci nu s-a făcut legea salarizării, și am calculat acele creșteri, care într-adevăr se duc la 20% pe medie față de salariile de astăzi (…). Acum aud de la dumneavoastră că ar fi în două tranșe. Nu am discutat acest lucru cu premierul, care ne-a spus că ne va invita la o nouă discuție (…). N-am tras linie, n-am negociat împărțirea în două – 20% este procentajul mediu pe care îl susținem, dar din punctul nostru de vedere n-am avut o discuție concretă, aplicată, cu responsabilitate făcută asupra acestei creșteri”, declara liderul sindical.
Totodată, proiectul de act normativ plafonează sporurile la nivelul din decembrie 2023. În plus, stipulează că munca suplimentară a personalului bugetar civil va fi compensată cu timp liber – în cazul polițiștilor și militarilor se pot acorda și bani.
Conform aceluiași proiect, nu vor fi acordate bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă.