Medicii veterinari au tras un semnal de alarmă cu privire la materialele pirotehnice și susțin că acestea le pot provoca animalelor de companie fobii, mișcări necontrolate și chiar decesul, transmite Agerpres.
De Sărbători sunt folosite tone de petarde și artificii în fiecare an, iar perioada coincide cu cele mai multe sesizări privind pierderea animalelor de companie.
Cele mai afectate animale sunt cele din gospodării și păsările, dar câinile și pisicile care trăiesc în locuințe pot dezvolta și ele reacții adverse din cauza sunetelor puternice, iar acestea pot duce la tremurături, respirație accelerată și infarct.
„Perioada în care se folosesc pocnitorile, artificiile şi alte materiale pirotehnice este foarte stresantă pentru animalele de companie, pentru cele sălbatice, cât şi pentru păsări. Animalele au auzul mult mai fin decât al nostru şi pot suferi în urma zgomotelor produse de artificii şi petarde afecţiuni ireversibile. Câinii şi pisicile care au acces în exterior, în urma zgomotelor, de teamă, fug, sar gardurile sau alte obiecte, accidentându-se sau sunt victimele accidentelor de circulaţie. De asemenea, expunerea repetată la diferite zgomote surprinzătoare şi de intensitate diferită determină reacţii de panică la zgomotele întâlnite ulterior, putând dezvolta fobii”, a declarat medicul veterinar dr. Ion Budișteanu pentru Agerpres.
El susține că „animalele tinere sunt mult mai sensibile decât cele adulte”.
„Păsările, în urma zgomotelor, fumului şi a luminii puternice, îşi pierd simţul orientării, se pot accidenta zburând haotic, lovindu-se de diferite obiecte. Reacţiile întâlnite la câini se caracterizează prin mişcări necontrolate ale membrelor, tremurături, salivaţie abundentă, frecvenţă crescută a bătăilor inimii, respiraţie accelerată, uneori cu gura deschisă, urinare şi/sau defecare involuntară, cu sau fără forme digestive.
La animalele în vârstă sau la cele cu patologie cardiacă, durata şi intensitatea zgomotelor poate fi uneori fatală. Pisicile sunt mai puţin afectate de ‘arsenalul’ petardelor şi artificiilor, întâlnindu-se senzaţia de teamă, tendinţa de a se ascunde sau de a fugi. Unele dintre ele, aflate în zonele respective, se pot accidenta sau orbi. Caii pot fi sensibili la zgomotele şi lumina artificiilor. Au tendinţa de a fugi, de a scăpa din perimetrul respectiv, devin stresaţi şi anxioşi”, a mai spus medicul pentru Agerpres.